Udka maślano-jogurtowe

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne!
Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż muszą leżeć w marynacie minimum 12 godzin.
Warto pomyśleć też o dodatkach i upiec je razem z udkami. Tak naprawdę pasują tu wszystkie warzywa, jakie tylko lubimy. Ja postanowiłam podać udka razem z pieczonymi ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam!



Składniki:
  • 8 udek z kurczaka
  • 100 g masła
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka rozmarynu





Wykonanie:

Marynata:
Masło rozpuszczamy i łączymy z jogurtem greckim o temperaturze pokojowej. Dodajemy sól, pieprz, rozmaryn i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość mieszamy.

Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą maślano-jogurtową, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia...
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i razem ze skórką kroimy w kostkę.
Jabłka mieszamy z ziemniakami oraz rozmarynem i umieszczamy na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego.
Na ziemniakach z jabłkami układamy udka w marynacie maślano-jogurtowej i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 min., a następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min., aby skórka się przypiekła.















Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny