piątek, listopada 15, 2019

TAGLIATELLE Z SZYNKĄ I POMIDORAMI

Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką oraz pomidorami suszonymi i pomidorkami koktajlowymi to kolejne, szybkie danie makaronowe, które zalicza się do moich ulubionych. Składa się z kilku składników, a jego wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje więcej niż 15 minut!
Mimo niewielu składników, danie jest bardzo aromatyczne i intensywne w smaku. A zawdzięcza to pomidorom suszonym oraz szynce szwarcwaldzkiej, która jest wędzona i posiada głęboki aromat oraz słonawy smak. Z racji tego, że zarówno szynka, jaki i pomidory suszone są dość słone, danie nie wymaga solenia.
Idealna propozycja na obiad, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni. Smakuje naprawdę świetnie!



Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 10 szt. pomidorów suszonych w oleju
  • ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 200-250 g makaronu tagliatelle
  • olej z suszonych pomidorów
  • pieprz


Wykonanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki.
Plasterki szynki szwarcwaldzkiej kroimy w paseczki.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone pomidory suszone oraz szynkę szwarcwaldzką i smażymy przez około 5 min. Następnie dodajemy ćwiartki pomidorków koktajlowych i smażymy jeszcze 3-4 min. Przyprawiamy pieprzem.
Na końcu na patelnię dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.


  
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger