Serniczek śniadaniowy z prażoną pszenicą/gryką

Sernik na śniadanie? Czemu nie!
Fit serniczek wykonany z kostki twarogu półtłustego z dodatkiem pszenicy prażonej w miodzie, pieczony w piekarniku. Bez dodatku cukru - słodzony miodem lub syropem z agawy i bez mąki pszennej - z dodatkiem mąki kokosowej. Pyszne i pożywne śniadanie, które świetnie smakuje ze szklanką mleka lub kakao. Doskonale sprawdzi się również jako drugie śniadanie "na wynos" do pracy lub szkoły, bo dobrze smakuje zarówno na ciepło,  jak i na zimno.
W wersji bezglutenowej pszenicę prażoną można zamienić np. na grykę prażoną.
To tylko 10 minut pracy i do piekarnika, a w tym czasie możemy szykować się do wyjścia...

Serniczek śniadaniowy


Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki pszenicy prażonej w miodzie + do posypania (lub gryki - w wersji bezglutenowej)
  • szczypta soli


Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Twaróg blendujemy i dodajemy żółtka oraz miód i mąkę kokosową. Na końcu dodajemy pianę z białek oraz prażoną pszenicę i delikatnie wszystko mieszamy łyżką.
Wykładamy do blaszki (średnica 16 cm) i wierzch możemy posypać pszenicą. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min.







Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny