Curry z dynią i cieciorką

Wegetariańskie curry z dynią oraz ciecierzycą, przygotowane na bazie mleczka kokosowego. Jest to kremowy i bardzo aromatyczny sos o wyrazistym, orientalnym smaku z lekko pikantną nutą. Swój charakterystyczny smak oraz aromat zawdzięcza przede wszystkim przyprawom, takim jak: mieszanka przypraw curry, imbir, gałka muszkatołowa, papryczka chili oraz sos sojowy, a także mleku kokosowemu. Danie to jest nie tylko smaczne i sycące, ale również zdrowe, i rozgrzewające, więc idealnie pasuje na jesienne, deszczowe dni. Najlepiej smakuje podane z ryżem.
Dzięki obecności ciecierzycy, danie bogate jest w pełnowartościowe białko roślinne, natomiast główny składnik curry - dynia zawiera składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Więcej na temat DYNI ⇨ KUCHENNA APTEKA #18 - DYNIA

Więcej na temat CIECIERZYCY ⇨ KUCHENNA APTEKA #45 - CIECIORKA


Dyniowe curry z ciecierzycą

Składniki:
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g dyni piżmowej
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu)
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Dodatkowo:
  • ryż
  • natka pietruszki


Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju kokosowym.
Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z podsmażoną cebulą. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy całość bulionem i dodajemy curry. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości dyni. Następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę z puszki i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sosem sojowy, imbirem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż całość zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Podajemy z ugotowanym ryżem i posiekaną natką pietruszki.


Curry z dynią i ciecierzycą

Wegańskie curry z dynią i cieciorką

Wegańskie curry z dynią i ciecierzycą

Curry z dynią i ciecierzycą

Wegańskie curry z dynią

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny