wtorek, października 15, 2019

MINESTRONE

Minestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku.
W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę białą, a także seler naciowy. Jest to wersja z drobnym makaronem typu muszelki. Smakuje znakomicie...
Minestrone to gęsta i pożywna zupa na bogato! Prawdziwa bomba witaminowa, pełna składników odżywczych - witamin i minerałów. Idealnie nadaje się na jesień, gdy spada nam odporność i częściej łapiemy infekcje. Talerz takiej zupy doda energii i postawi na nogi!


Minestrone zupa

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasolki białej
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej)
  • 2 garście szpinaku świeżego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 szklanka makaronu drobnego muszelki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i razem ze skórką kroimy w drobną kostkę.
Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.


W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy marchewkę oraz seler naciowy. Smażymy 3-5 min. i dodajemy cukinię. Smażymy kolejne 3 min., a następnie dodajemy pomidory z puszki. Wszystko mieszamy i zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy aż się rozprowadzi w zupie. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około 15 min.
Kolejno dodajemy czerwoną oraz białą fasolkę z puszki, a także zieloną fasolkę szparagową i makaron muszelki. Gotujemy, do momentu aż makaron będzie miękki. Na końcu dodajemy umyte liście szpinaku i gotujemy przez 2-3 min.
Przyprawiamy do smaku papryką słodką, papryką chili, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

3 komentarze:

  1. Kocham zupy, a ta ma tyle dobroci w sobie i zdrowa i smaczna, a do tego jeszcze cieszy oko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie pożywne, warzywne zupy- tą również spróbuję!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger