Domowa nutella - najlepsza!

Nutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy, a orzechów jest tam jak na lekarstwo.
Wykonanie takiej domowej nutelli o zdrowszym składzie jest naprawdę bardzo proste. To tylko 5 składników! Moja nutella jest pełna orzechów laskowych oraz czekolady i nie zawiera dodatku tłuszczu, ani dodatkowego cukru. Tyle cukru, ile jest w czekoladzie starczy, aby krem był słodki. Jeśli wolisz słodsze kremy, to zamiast czekolady gorzkiej daj więcej mlecznej. Pamiętaj, aby czekolady miały jak najlepszy skład! Na rynku dostępne są również czekolady bez cukru - słodzone stewią lub ksylitolem - one również nadają się do przygotowania domowej, zdrowej nutelli.
Domowy krem orzechowo-czekoladowy jest przepyszny! Czuć smak prawdziwej czekolady i orzechów. Jeśli raz zrobisz wersję domową, nie sięgniesz już po kupną nutellę. W zależności od gustu, można wykonać gładki krem lub w wersji crunchy z kawałkami orzechów.

Jednak, aby wykonać taką domową nutellę, trzeba mieć naprawdę dobry blender o dużej mocy, gdyż w przeciwnym razie sprzęt może się spalić. Przekonałam się o tym na własnej skórze, próbując zrobić masło orzechowe i podczas mielenia twardych orzechów spaliłam blender. Tym razem przygotowałam się lepiej i użyłam blendera marki Kernau KSHB 910 B o mocy 900 W, który spisał się rewelacyjnie! Więcej na temat używanego przeze mnie blendera można przeczytać pod przepisem ⬇


Domowa nutella - najlepszy przepis


Składniki:
  • 200 g orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao



Wykonanie:

Orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 min., aż zbrązowieją, a skórka zacznie pękać. Następnie orzechy przekładamy na papierowe ręczniczki i pocieramy je, aby odeszła skórka. Jeśli na niektórych orzechach zostanie trochę skórki, to nic się nie stanie.

W rondelku podgrzewamy mleko zagęszczone i rozpuszczamy w nim czekolady - gorzką oraz mleczną. Mleka nie zagotowujemy. Studzimy.

Do wysokiego naczynia (u mnie: miska od blendera) przenosimy obrane orzechy laskowe i blendujemy tak długo, aż powstanie pasta orzechowa a'la masło. W zależności od upodobań możemy orzechy zblendować na całkiem gładką pastę lub zblendować niedokładnie, aby pozostały malutkie kawałki orzechów (pasta curnchy). Do mielenia orzechów potrzebujemy naprawdę dobry blender, o dużej mocy.

Do pasty orzechowej dodajemy mleko z rozpuszczonymi czekoladami oraz kakao i miksujemy blenderem do połączenia składników.
Gotową nutellę przekładamy do szklanego słoiczka.
Przechowujemy w lodówce.


Krem czekoladowo-orzechowy




Kilka słów o blenderze Kernau KSHB 910 B:

To nowoczesny i elegancki blender ręczny polskiej marki. W zestawie oprócz nasadki miksującej znajduje się trzepaczka do ubijania piany, rozdrabniacz oraz pojemnik z miarką.


Blender Kernau


Cechy blendera:
  • system turbo rotation - system układu noży, dzięki któremu potrawy są miksowane dokładnie, na jednolitą konsystencję
  • funkcja turbo - szybko i dokładnie rozdrobni nawet najtwardsze produkty. To maksymalne ustawienie obrotów silnika, które uruchamiane jest za pomocą przycisku
  • końcówka miksująca ze stali nierdzewnej - zapewnia trwałość i wytrzymałość produktu oraz możliwość pracy zarówno z zimnymi, jak i gorącymi potrawami
  • ergonomiczny kształt - sprawia, że urządzenie jest wygodne w użytkowaniu
  • system ice crush - nasadka miksująca blendera służy do kruszenia kostek lodu (4 ostrza)
  • system anti-splash - zapobiega rozchlapywaniu produktów
  • elektroniczna kontrola prędkości - 20 stopniowa regulacja mocy pozwala dostosować moc urządzenia do rodzaju wykonywanej pracy
  • duża moc -  900
  • łatwe czyszczenie

Blender Kernau - recenzja



Podsumowanie:

Blender Kernau KSHB 910 B idealnie sprawdzi się w domowych warunkach i błyskawicznie wykona wiele prac kuchennych, umożliwiając przygotowanie różnych potraw - zup, sosów, koktajli, a także rozdrobni mięso oraz warzywa. Duża moc sprawia, że doskonale poradzi sobie nawet z twardymi produktami - zmieli orzechy, rozkruszy kostki lodu, zmieli twarde bułki na bułkę tartą. Dodatkowo trzepaczka szybko ubije pianę z białek lub bitą śmietanę. 
Przetestowałam go na różnych produktach i jestem zadowolona z tego sprzętu. Spełnia on moje oczekiwania i ułatwia wykonywanie codziennych czynności w kuchni.


Nutella zdrowsza wersja

Krem do chleba

Nutella domowy przepis

Orzechy laskowe

Krem z orzechów laskowych

Nutella domowa

Kuchnia MagdaLeny


* Wpis powstał we współpracy z Kernau





Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny