piątek, września 20, 2019

KUCHENNA APTEKA #44 - MAJERANEK

Majeranek to przyprawa, która znajduje się prawie w każdej kuchni. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i nadaje potrawom wyjątkowego smaku oraz aromatu. Większość z nas nie wyobraża sobie żurku czy grochówki bez majeranku. Jednak majeranek to nie tylko przyprawa, ale to przede wszystkim surowiec zielarski, który posiada liczne właściwości lecznicze i stosowany jest przemyśle farmaceutycznym po dziś dzień. Polecany jest w zaburzeniach trawienia oraz przy zapaleniu zatok, oskrzeli oraz katarze. W lecznictwie wykorzystywany jest również olejek majerankowy.
Co jeszcze warto o nim wiedzieć?  



Majeranek to źródło:

  • witaminy C
  • witaminy A
  • witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6
  • witaminy K
  • oleju eterycznego (terpineol, terpinen, linalol)
  • garbników
  • flawonoidów
  • związków fenolowych (arbutyna, metyloarbutyna, hydrochinon)
  • kwasów organicznych
  • potasu
  • miedzi
  • wapnia
  • żelaza
  • magnezu
  • fosforu



Właściwości zdrowotne majeranku:

  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
  • zwiększa wydzielanie soku żołądkowego
  • działa żółciopędnie
  • poprawia trawienie
  • pobudza metabolizm
  • zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego
  • działa przeciwskurczowo
  • pomaga w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, jak: wzdęcia, odbijanie, niestrawność
  • hamuje biegunki
  • pomaga przy mdłościach w czasie ciąży
  • zmniejsza obrzęk błony śluzowej nosa - maść stosowana na katar
  • stosowany do płukania jamy ustnej i gardła
  • pomocny w stanach zapalnych oskrzeli oraz zapaleniu zatok
  • ma działanie wykrztuśne - stosowany przy mokrym kaszlu
  • uspokaja i pomaga zasnąć
  • stosowany na trudno gojące się rany (zewnętrznie)




Uwaga!

  • majeranek nie może być stosowany trwale i w dużych ilościach ze względu na obecność hydrochinonu, który może być karcynogenny, a stosowany miejscowo powoduję depigmentację skóry 
  • nadmierne ilości mogą powodować upośledzenie układu nerwowego i być przyczyną bólów głowy
  • po zastosowaniu maści rumiankowej należy unikać promieni słonecznych, gdyż mogą występować podrażnienia skóry



Ciekawostki:

  • wyciąg olejowy z majeranku wchodzi w skład maści stosowanej w katarze w celu zmniejszenia obrzęku błony śluzowej nosa
  • olejek majerankowy jest składnikiem maści Herbolen D i płynu Salviasept
  • majeranek może być stosowany do kąpieli aromaycznych
  • majeranek dodawany jest również do potraw ciężkostrawnych, jak: bigos lub inne potrawy z kapusty, dania z fasoli
  • dawniej uważana go za afrodyzjak
  • używany w diecie bezsolnej zamiast soli
  • 100 g majeranku zawiera około 270 kcal



Przepisy z dodatkiem majeranku


1) SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI

2) KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM

3) WEGETARIAŃSKI ŻUREK NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW

4) POLĘDWICA GOTOWANA NA PARZE

1 komentarz:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger