Czekoladowe pierogi z truskawkami

Pierogi w wersji na s艂odko... czekoladowe z truskawkami 馃崜馃崜馃崜
Czekoladowe pierogi uzyska艂am dodaj膮c kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi.  Nast臋pnie nadzia艂am je kawa艂kami 艣wie偶ych truskawek, ugotowa艂am i poda艂am z sosem truskawkowo-艣mietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiaj膮!
Takie s艂odkie piero偶ki to 艣wietna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad - o ile lubicie obiady na s艂odko 馃槈





Sk艂adniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki m膮ki pszennej
  • 1 szklanka gor膮cej wody
  • 2 czubate 艂y偶ki kakao
  • 2 艂y偶ki mas艂a
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 500 g truskawek
Sos:
  • 150 ml 艣mietanki 30%
  • ok. 350 g truskawek
  • cukier puder (do smaku)



Wykonanie:

Ciasto:
Do miski wsypujemy przesian膮 przez sitko m膮k臋 pszenn膮 i dodajemy kakao, s贸l oraz mas艂o, a na ko艅cu wlewamy porcjami gor膮c膮 wod臋. Wyrabiamy na g艂adkie i elastyczne ciasto, kt贸re b臋dzie odchodzi艂o od d艂oni. Przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy na oko艂o 15-20 min., aby odpocz臋艂o.

Truskawki na nadzienie myjemy na sitku pod bie偶膮c膮 wod膮. Dok艂adnie osuszamy, pozbawiamy szypu艂ek i kroimy w drobn膮 kostk臋.

Sos:
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypu艂ki i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy 艣mietank臋 i blendujemy na g艂adki sos. Do smaku dodajemy cukier puder (u mnie - tylko 1 艂y偶eczka). Mieszamy.

Pierogi:
Ciasto rozwa艂kowujemy na placek o grubo艣ci oko艂o 2-3 mm i wycinamy k贸艂ka za pomoc膮 szklanki o 艣rednicy oko艂o 6-7 cm. Na 艣rodek wyk艂adamy po 艂y偶eczce pokrojonych truskawek i zlepiamy dok艂adnie brzegi, formuj膮c pierogi.
W du偶ym garnku zagotowujemy wod臋. Do wrz膮cej wody wrzucamy partiami pierogi (po oko艂o 6-8 szt.) i gotujemy oko艂o 2 min. od momentu wyp艂yni臋cia.

Podajemy z przygotowanym sosem.













Komentarze

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny