wtorek, czerwca 25, 2019

ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI NA GOFRACH (BEZGLUTENOWE)

Ciekawy pomysł na zapiekanki z pieczarkami... na bezglutenowych gofrach. Chrupiące gofry z dużą ilością pieczarek i żółtym serem, zapieczone w piekarniku. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek z bułki, szczególnie dla osób, które muszą unikać glutenu...
Gofry wykonane są z mąki ryżowej i mleka ryżowego - wychodzą chrupiące i złociste. Są świetną alternatywą dla pieczywa i idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek czy zapiekanek gofrowych. Natomiast farsz jest tradycyjny, czyli smażone pieczarki z cebulką. Całość, jak na prawdziwe zapiekanki przystało, posypana jest tartym, żółtym serem. Propozycja w sam raz na kolację!





Składniki:

Gofry:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Gofry:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
W misce mieszamy składniki suche: mąkę ryżową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą.
Do żółtek dodajemy mleko ryżowe oraz olej i mieszamy do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy ciasto i pieczemy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce.

Farsz:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami. Mieszamy.

Na gofry wykładamy smażone pieczarki z cebulką. Ser ścieramy na tarce i posypujemy po wierzchu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 5-7 min., aż ser się roztopi. Gotowe zapiekanki możemy posypać posiekaną natką pietruszki.


Rada:
Gdy mamy jeszcze gorące gofry i gorący farsz pieczarkowy to posypany po wierzchu ser żółty roztopi się sam i jeśli nie chcemy to nie ma potrzeby zapiekania w piekarniku.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger