poniedziałek, czerwca 24, 2019

CZEKOLADOWE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Pierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓
Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi.  Następnie nadziałam je kawałkami świeżych truskawek, ugotowałam i podałam z sosem truskawkowo-śmietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiają!
Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad - o ile lubicie obiady na słodko 😉





Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 500 g truskawek
Sos:
  • 150 ml śmietanki 30%
  • ok. 350 g truskawek
  • cukier puder (do smaku)



Wykonanie:

Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodajemy kakao, sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.

Truskawki na nadzienie myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w drobną kostkę.

Sos:
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki sos. Do smaku dodajemy cukier puder (u mnie - tylko 1 łyżeczka). Mieszamy.

Pierogi:
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce pokrojonych truskawek i zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi (po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.

Podajemy z przygotowanym sosem.













1 komentarz:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger