środa, czerwca 19, 2019

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Chłodnik, czyli zupa na zimno to świetne rozwiązanie na obiad w upalny dzień!
Jednym z prostszych chłodników jest chłodnik ogórkowy z dodatkiem rzodkiewki oraz dużej ilości zieleniny - koperku oraz szczypiorku. Gotowy w 15 minut! 
Przygotowany jest na bazie zsiadłego mleka oraz kefiru z dodatkiem śmietany. Taka mieszanka jest najlepsza! Chłodnik jest kremowy i orzeźwiający, a jego smak podkręcony jest obecnością czosnku. Najlepiej smakuje podany z jajkiem na twardo.
Świetnie gasi pragnienie!


Składniki:
  • 500 g mleka zsiadłego
  • 500 g kefiru
  • 100 g śmietany 12% lub 18%
  • 6-7 szt. ogórków gruntowych
  • 5-6 szt. rzodkiewek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • jajka


Wykonanie:

Ogórki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie lekko je solimy i pozostawiamy na około 15 min., aby puściły sok, który odlewamy.
Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Koperek oraz szczypiorek, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W garnku mieszamy zsiadłe mleko z kefirem i śmietaną. W razie, gdy konsystencja nie jest jednolita i widać grudki, to możemy użyć miksera.
Następnie dodajemy pokrojone rzodkiewki, szczypior, koper, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz starte ogórki  bez soku, który puściły. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.










1 komentarz:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger