wtorek, czerwca 18, 2019

CIASTO CAPPUCCINO (BEZ PIECZENIA)

Proste ciasto cappuccino bez pieczenia w kilka chwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki, na podłużnych i kruchych biszkoptach. Wierzch ciasta również zdobią biszkopty, ale okrągłe i w wersji mini. Masa serowa z dodatkiem kawy cappuccino jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatek kawy do masy nadaje jej lekkiej goryczki, dlatego ilość cukru dopasowujemy do własnych preferencji, w zależności czy lubimy mocno słodkie, czy lekko wytrawne ciasta.
Samo przygotowanie takiego deseru zajmuje nie więcej niż 20 minut! Jednak przed degustacją musi trochę postać w lodówce, aby masa nieco stężała.
Smakuje naprawdę rewelacyjnie i znika w tempie ekspresowym!


Składniki:
  • 150 g biszkoptów podłużnych
  • 500 g sera twarogowego (może być z wiaderka)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 3-4 łyżki cappuccino (u mnie: czekoladowe)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej)
 Dodatkowo:
  • mini biszkopty
  • kakao (do posypania)



Wykonanie:

Dno blaszki (u mnie: 28 x 15 cm) wykładamy biszkoptami.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy.
W misce miksujemy twaróg sernikowy ze śmietanką, cappuccino oraz cukrem pudrem. Masę próbujemy i gdy jest dla nas za mało słodka, to dodajemy jeszcze cukru pudru.
Do wystudzonej żelatyny rozpuszczonej w mleku dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanego twarogu, mieszamy i całość wlewamy porcjami do masy serowej, cały czas miksując.
Gotową masę wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Na wierzchu układamy mini biszkopty.
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.
Przechowujemy w lodówce.











2 komentarze:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger