poniedziałek, czerwca 17, 2019

LECZO Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Leczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce często dodaje się to lecza również cukinię. Natomiast moja wersja jest jeszcze bardziej spolszczona, gdyż dodatkowo zawiera młodą kapustę. 
Jest to pyszne danie jednogarnkowe, pełne warzyw sezonowych. Aromatyczne i sycące, podawane głównie z pieczywem. Można je przygotować w wersji mięsnej z dodatkiem kiełbasy (u mnie kiełbasa z piersi kurczaka) lub wersji wegetariańskiej - tylko z samymi warzywami. Idealna propozycja na letni obiad dla całej rodziny! 




Składniki:
  • 2 cebule
  • 3 papryki (u mnie żółtka i czerwona)
  • 2 cukinie
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 6 pomidorów
  • 400 g kiełbasy 
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • papryka słodka mielona
  • papryka chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Młodą kapustkę myjemy pod bieżącą wodą, szatkujemy, przenosimy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Pozostawiamy, aby obciekła.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki lub kostkę. Cukinie obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki.

W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy około 5 min. i dodajemy paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 min., w między czasie podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Po tym czasie, do garnka dodajemy cukinie oraz pomidory i wlewamy sok pomidorowy. Dusimy, aż warzywa się rozgotują. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, pieprzem oraz solą. Podajemy z pieczywem.













1 komentarz:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger