czwartek, czerwca 20, 2019

DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI (NA OLEJU)

Sprawdzony przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.
Drożdżówka jest puszysta i miękka, a rośnie naprawę wysoka. Ciasto drożdżowe wykonane jest na oleju zamiast masła. Takie ciasto jest wilgotniejsze i dłużej utrzymuje świeżość w porównaniu z tradycyjnym ciastem na maśle. Dzięki truskawkom ciasto również nie jest suche, a całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka, która równoważy smak kwaśnych owoców. 
Sezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie.
Drożdżówka wygląda i smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika ciężko się oprzeć pokusie, aby nie zjeść jeszcze ciepłej 😉




Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 14 g drożdży suszonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • ok. 500 g truskawek
  • 2 łyżki kaszy manny
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła



Wykonanie:

Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki.

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni.
Do miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i dodajemy cukier, suszone drożdże oraz szczyptę soli. Mieszamy składniki suche, a następnie wlewamy ciepłe mleko oraz olej i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników i wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Gdy klei się nam za bardzo do rąk, możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby potroiło swoją objętość. Następnie ciasto przenosimy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką ( wymiary 21 x 31 cm). Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 15-20 min.

Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki.

Gdy ciasto wyrośnie, jego wierzch posypujemy kaszą manną i układamy blisko siebie ćwiartki truskawek. Całość posypujemy kruszoną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 min. Studzimy.

















5 komentarzy:

  1. Często, gdy nie mam masła pod ręką, dodaję zamiast tego oleju i zawsze wychodzi fajne puchate drożdżowe:D Mniam!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki pochłaniam w każdej postaci, a to ciasto wygląda super smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jeżeli pod ręką są drożdże w kosteczce to ile należy zastosować?��

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba korzystać z truskawek, póki są :) drożdżówki to dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger