Kuchenna Apteka #17 - Figi
Figi to egzotyczne owoce, które zawierają cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Zarówno figi świeże, jak i suszone cenione są ze względu na swoje właściwości zdrowotne, choć w figach suszonych jest większa ilość wartościowych składników, niż w świeżych. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, ile dobra skrywają te małe i niepozorne owoce. Stosowane są medycynie niekonwencjonalnej do leczenia wielu schorzeń.
W Polsce bardziej popularne są figi suszone, choć coraz częściej w sklepach można już spotkać figi świeże. Są one na tyle uniwersalnym owocem, że można dodawać je zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.
Dowiedz się dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety!
Właściwości zdrowotne fig:
W Polsce bardziej popularne są figi suszone, choć coraz częściej w sklepach można już spotkać figi świeże. Są one na tyle uniwersalnym owocem, że można dodawać je zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.
Dowiedz się dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety!
Figi to źródło:
- wapnia
 - potasu
 - magnezu
 - żelaza
 - fosforu
 - witaminy A
 - witamin z grupy B: B1, B2, B5, B6
 - kwasu foliowego
 - witaminy K
 - witaminy C
 - błonnika (pektyny)
 - przeciwutleniaczy (polifenoli)
 
Właściwości zdrowotne fig:
- obniżają ciśnienie i wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego
 - obniżają poziom cholesterolu
 - chronią przed miażdżycą i chorobami serca
 - utrzymują równowagę wodno-elektrolitową w organizmie
 - pobudzają pracę jelit i likwidują zaparcia (suszone figi)
 - chronią przed groźnymi schorzeniami jelita grubego
 - wspomagają pracę wątroby
 - chronią przed anemią
 - wspomagają pracę układu nerwowego
 - pomagają przy stresie i bezsenności
 - poprawiają pamięć i koncentrację
 - mogą zapobiegać osteoporozie (suszone figi)
 - wzmacniają kości i zęby
 - mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
 - odkwaszają organizm
 - wzmacniają odporność organizmu
 - zwalczają kaszel i uśmierzają ból gardła (figi gotowe w mleku)
 - pozytywnie wpływają na wzrok i kondycję skórę
 - chronią skórę przed promieniami UV
 
Uwaga!
- figi nie są zalecane osobom chorującym na cukrzycę, gdyż zawierają przede wszystkim cukry (glukozę i fruktozę) i mają wysoki indeks glikemiczny
 - powinny unikać ich też osoby odchudzające się (głównie fig suszonych)
 
Ciekawostki:
- biały nalot na figach nie jest oznaką pleśni, a jest to skrystalizowany cukier
 - figi uznawane są za afrodyzjak i są symbolem płodności
 - w 100 g fig suszonych jest więcej witamin i minerałów niż w 100 g fig świeżych, ale niestety jest też więcej cukrów
 - świeże figi zawierają około 75 kcal w 100 g, natomiast figi suszone - około 250 kcal w 100 g
 - figi suszone zawierają w 100 g produktu tyle wapnia co w szklance mleka
 - figi mogą łagodzić poranne nudności w ciąży
 
Przepisy z figami







Bardzo lubię figi :) Są mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć o tych nowinkach
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że ma aż tyle dobroczynnych właściwości!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Uwielbiamy jak pesteczki fig tak fajnie chrupią :)
OdpowiedzUsuń