Śniadanie z płatkami gryczanymi może być nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne...
Gryczanka ta nie wymaga gotowania, a płatki muszą jedynie namoknąć i zmięknąć. Ma pyszny czekoladowy smak, ale nie zawiera dodatku cukru - słodzona jest bananem. Do tego świeże figi oraz ziarenka granatu i mamy śniadanie jak marzenie!
Taką gryczankę możemy też przygotować w słoiczku i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły 😊
Składniki:
- 1 szklanka dowolnego mleka
- 3/4 szklanki płatków gryczanych
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 świeże figi
- 1/4 granatu
- ekspandowane zboża (do posypania)
Wykonanie:
Płatki gryczane wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem (u mnie mleko kokosowe). Mieszamy i odstawiamy na około 15-20 min., aż płatki napęcznieją i zmiękną.
Banana obieramy, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem na gładki mus. Figi myjemy i kroimy w ćwiartki.
Prezentuje się mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńprzepyszna!!!
OdpowiedzUsuńZnowu zdrowo inspirujesz. Pysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Gryczanka i owsianka to nasze ulubione jesienne śniadania :)
OdpowiedzUsuń