Kuchenna Apteka #15 - Botwina
Botwina to młode liście i korzenie buraków ćwikłowych. Najbardziej popularnym daniem z jej wykorzystaniem jest zupa botwinka, ale botwina może być wykorzystana nie tylko do przygotowania zup. Można z niej przyrządzić sałatkę, koktajl, tartę, pizzę, a nawet kotlety czy placki. 
Te niepozorne liście oraz małe buraczki to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i spokojnie mogą zastąpić kilka suplementów diety, gdyż m.in. pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie, łagodzą stany napięcia, pomagają zwalczać stres, a także odtruć i odkwasić organizm...I to jeszcze nie wszystko! 
Ale niestety nie każdy może ją spożywać.
Dowiedz się więcej, co kryje w sobie to wyjątkowe warzywo!
Botwina to źródło:
- witaminy A
 - witaminy K
 - witaminy C
 - witaminy D
 - witaminy E
 - witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12
 - kwasu foliowego (wit. B9)
 - żelaza
 - wapnia
 - magnezu
 - potasu
 - fosforu
 - sodu
 - przeciwutleniaczy - głównie z grupy flawonoidów
 - siarki
 - biotyny (wit. H lub B7)
 - błonnika
 
Właściwości zdrowotne botwiny:
- chroni przed ryzykiem zawału serca i udaru mózgu
 - poprawia krążenie krwi i chroni przed chorobami układu krążenia
 - obniża ciśnienie krwi
 - pomaga obniżyć poziom cholesterolu
 - odkwasza i odtruwa organizm oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie
 - ułatwia trawienie i usprawnia pracę jelit
 - ma działanie przeciwzapalne
 - ma właściwości krwiotwórcze i chroni przed anemią
 - wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego
 - uspokaja i koi nerwy
 - wspomaga koncentrację
 - ma pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie
 - wzmacnia odporność organizmu i chroni przez infekcjami
 - wspomaga usuwanie nadmiar wolnych rodników z organizmu, które są odpowiedzialne za wiele chorób
 - odgrywa ważną rolę w diecie kobiet w ciąży - kwas foliowy potrzebny jest dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu
 
Uwaga!
- botwina to źródło szczawianów, dlatego osoby chorujące na kamicę nerkową powinny jej unikać
 - botwina utrudnia wchłanianie wapnia z pożywienia, dlatego osoby u których stwierdzono niedobór wapnia powinny być ostrożne
 - botwina nie jest wskazana dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż ma wysoki indeks glikemiczny
 
Ciekawostki:
- naukowcy odkryli, że młode liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu działających odmładzająco, kojąco na skórę oraz podnoszących kobiece libido
 - kwas szczawiowy, który znajduje się w botwinie, wiąże się z wapniem, dlatego połączenie botwinki ze śmietaną, maślanką, jajkami lub kefirem pozwala neutralizować jego działanie
 - botwina jest niskokaloryczna - zawiera około 20 kcal w 100 g
 - botwina zawiera aż 13 różnych antyoksydantów, przede wszystkim z grupy flawonoidów i antocyjanów, które mają pozytywny wpływ na układ krwionośny oraz pomagają usunąć z wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszone starzenie organizmu
 - zawarta w botwince siarka reguluje gruczoły łojowe, dzięki temu bardzo korzystnie wpływa na wygląd cery
 
Przepisy z botwiną
* Wpis powstał we współpracy ze sklepem shaman.pl









Lubię zupę botwinkę. Cały rok na nią czekam 😁
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńUwielbiam chłodnik litewski...zajadam się nim z sezonie aż mi się uszy trzęsą:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Tego chłodnika to mi będzie brakować ;)
UsuńDobra i jeszcze taka zdrowa :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :)
UsuńNajbardziej lubimy chłodnik z botwinki :)
OdpowiedzUsuńChłodnik jest pyszny!
UsuńZabiłabym za dobry chłodnik z botwinki :)
OdpowiedzUsuńTego chłodnika to będzie mi brakować przez cały rok :)
UsuńTaki chłodnik to bym zjadła. Na sam widok ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń