czwartek, czerwca 14, 2018

ZUPA BOTWINKA

Zupa botwinka kojarzy się z wiosną i jest to typowo sezonowa zupa. Pamiętam, że w dzieciństwie za nią nie przepadałam, gdyż przeszkadzały mi pływające w niej liście 😂 Teraz ją uwielbiam i czekam z utęsknieniem na ten okres wiosenny, kiedy pojawia się pierwsza botwina, aby przygotować z niej pyszną zupę... z ziemniakami, marchewką i dużą ilością koperku oraz szczypiorku. Taka jest najlepsza! Jak u mamy...
P.S. Moją zupę przygotowuję na udku z kurczaka, ale jeśli nie jecie mięsa to pierwszy etap z mięsem możecie pominąć, a przygotowane warzywa należy zalać bulionem warzywnym 😉



Składniki:
  • 1 udko z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Wykonanie:

Udko z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 min. pod przykryciem, a następnie zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni).
Marchewki oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodajemy do garnka z mięsem i całość gotujemy około 15 min.
Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Botwinkę razem z czosnkiem wrzucamy do garnka z mięsem, marchewką i ziemniakami. Gotujemy jeszcze około 10 min.
Śmietanę hartujemy 2-3 łyżkami gorącej wody i całość wlewamy do gotującej się zupy. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu do zupy wrzucamy posiekany koperek oraz szczypiorek.







5 komentarzy:

  1. Botwinkę uwielbiam na wiosnę idealna!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z lepszych zup :) U mnie była wczoraj, ale na blogu pojawi się dopiero za kilka dni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham botwinkę :D lecę robić dzisiaj tą zupę bo zaraz się botwinka skończy :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger