piątek, maja 26, 2017

CHŁODNIK LITEWSKI

Chłodnik litewski to zupa z botwinki z dodatkiem świeżych ogórków, szczypiorku oraz koperku, podawana na zimno. Może być ona przyrządzana na maślance, kefirze czy zsiadłym mleku. Jest świetna! Nic tak nie gasi pragnienia w upalny dzień jak ten chłodnik 😊A kolor...urzeka.
Jak spróbujesz jej raz to nie będziesz mógł się od niej oderwać 😉 Tak było w naszym przypadku...


Składniki:
  • pęczek botwinki
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 3 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • jajka
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce, a łodygi i liście drobno siekamy. Przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około 15 min. Studzimy.
Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Szczypiorek i koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do zimnej botwinki wlewamy kefir oraz śmietanę, a następnie dodajemy 2 ogórki starte na tarce, połowę szczypiorku i połowę koperku (resztę odkładamy do posypania po wierchu). Przyprawiamy ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Mieszamy i gotowe 😀
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Na talerz wykładamy jajko przecięte na pół, nalewamy chłodnik, a po wierchu posypujemy startym ogórkiem, szczypiorkiem oraz koperkiem.

Rada:

Do chłodnika można podać też ugotowane, młode ziemniaczki, wtedy danie będzie bardziej sycące.





18 komentarzy:

  1. jaki uśmiechnięty chłodnik ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :) Taki wesoły chłodniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie będzie dziś na obiad, to już ten sezon:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy takie chłodnik <3 Idealny na upały :D

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym roku jeszcze chłodnik mi się w kuchni nie przydarzył ;) muszę to zmienić :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze będzie nie jedna okazja - idzie lato ;)

      Usuń
  6. Uwielbiam idealnie danie dla wegan, chociaż szczypioru nigdy nie dodawałam muszę spróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, na najbliższe gorąco dni w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny chłodnik :) Na upał sam raz ;)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowite pyszności :) Moje smaki dzieciństwa. Taki chłodnik jest idealny na upalne dni :) Bardzo podoba mi się nowa odsłona Twojego bloga. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Również pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger