CZEKOLADOWO-KORZENNY PUDDING Z TAPIOKI Z WIŚNIAMI

Tapioka - co to takiego? Jeszcze do niedawna nie miałam pojęcia o jej istnieniu. To produkt skrobiowy pozyskiwany z bulwy manioku jadalnego. Tapioka jest hipoalergiczna, lekkostrawna i nie zawiera glutenu, a dzięki temu, że jest bezzapachowa i ma neutralny smak, może być używana zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Znalazła ona zastosowanie jako zagęstnik do zup i sosów, a także jako składnik deserów, budyniów, puddingów, naleśników.
Dziś u mnie tapioka na słodko w formie deseru w pucharkach, o smaku czekoladowo-korzennym z wiśniami oraz jogurtem naturalnym. Pudding z tapioki jest rewelacyjny w smaku - zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki i żałuję, że tak późno go poznałam. Małe, jędrne kuleczki o smaku czekoladowym z nutą korzenną, podane naprzemiennie z wiśniami deserowymi to deser, który rozkocha w sobie wszystkich miłośników słodkości! 
Idealny nie tylko na deser, ale również jako słodkie śniadanie 😉



Składniki:

Wykonanie:

Tapiokę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy mlekiem krowim i odstawiamy na co najmniej 30 min. Następnie dodajemy mleko kokosowe oraz erytrol i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min., cały czas mieszając, aż kulki tapioki staną się przezroczyste. Na końcu dodajemy przyprawę do piernika oraz posiekaną gorzką czekoladę (1 kostkę odkładamy do posypania po wierzchu) i mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Pudding wlewamy do pucharków na przemian z wiśniami deserowymi. Na wierzch wykładamy jogurt naturalny i posypujemy startą czekoladą.
Wkładamy do lodówki. 








* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis



Komentarze

  1. Tapiokę robiłyśmy już na milion sposobów i zdecydowanie na mleczku kokosowym smakuje najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu wszyscy bardzo lubią pudding z tapioki, najczęściej robimy po prostu kokosowy, bez dodatków :).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny