PASZTET PIECZARKOWY Z JAJKAMI

Wegetariański pasztet z pieczarek oraz jajek to idealny dodatek do pieczywa. Jest naprawdę smaczny, a do tego mało pracochłonny. Amatorzy różnego rodzaju pasztetów będą z pewnością zachwyceni, nawet mięsożercy 😉 Bo nie ma to jak domowy pasztet, przynajmniej wiemy co jest w środku!


Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 7 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewany olej i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie wrzucamy starte pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje.  Studzimy.
5 jajek gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
W misce mieszamy podsmażone pieczarki z cebulą i starte jajka. Dodajemy posiekany szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki oraz majonez, musztardę, zioła, sól i pieprz. Mieszamy wszystko łyżką i próbujemy czy nie trzeba więcej przypraw.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do miski z masą na pasztet i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na końcu do masy pasztetowej dodajemy ubite białko i delikatnie wszystko łączymy. Masę przekładamy do keksówki (25 x 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50 min. Studzimy.
Przechowujemy w lodówce.








Komentarze

  1. Pasztetu pieczarkowego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na bezmięsny pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam podobny i bardzo mi smakował <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na ogół jadam mięsne pasztety ale Twój wygląda rewelacyjnie. Z chęcią bym i taki zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu to zarówno pasztety mięsne, jak i bezmięsne idą w ruch :D Polecam spróbować :)

      Usuń
  5. Jak pieczarkowy to jak bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo trafiony pomysł na zużycie pieczarek i jajek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam pasztet z pieczarek pychotka. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubimy takie niemięsne pasztety :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O mamo, wygląda ekstra, coś czuję, że móglby być smaczny

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny