ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI

Zapiekanka czekoladowa z kaniwy z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych to pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Jest to bardzo zdrowa i niezwykle smaczna propozycja dla osób ceniących zdrowe odżywianie - bez glutenu i bez dodatku cukru, przygotowana na mleku kokosowym. Można ją zjeść od razu po upieczeniu lub wziąć na wynos.
A co to takiego jest kaniwa?
Kaniwa (Canihua) zwana kuzynką komosy ryżowej, ceniona jest za swoje liczne właściwości prozdrowotne, jak: bogactwo białka i aminokwasów, źródło błonnik, przeciwutleniacze, kwas foliowy, wapń, fosfor, cynk, witaminy z grupy B, a przede wszystkim dużą ilość żelaza (zaspokaja 60% dziennego zapotrzebowania). Kaniwa jest nieoceniona jako element profilaktyki w walce z nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą, anemią. Nie zawiera glutenu.
Kaniwę można przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono, do sałatek, pasztetów, jako zagęstnik do zup i sosów. Jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, ryżu czy kaszy.


Składniki:
  • 1 szklanka kaniwy (canihua) Radix-Bis
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 50 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 2-3 łyżki syropu klonowego/miodu
  • 1 jajko
  • garść truskawek
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie:

Do garnka wlewamy mleko kokosowe oraz wodę i podgrzewamy. Dodajemy połamaną, gorzką czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada się roztopi.
Kaniwę płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą i przenosimy go garnka z czekoladową zawartością. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kaniwa wchłonie cały płyn (około 15-20 min). Dodajemy syrop klonowy lub miód, mieszamy i próbujemy czy jest dobre na słodkość. Lekko studzimy. Następnie wbijamy jajko i mieszamy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy - około 3 sztuki w plasterki, a resztę w drobną kostkę. Kostki truskawek dodajemy do gotowej masy, mieszamy i nakładamy do kokilek. Na wierzchu układamy plasterki truskawek i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. 
Podajemy na ciepło lub na zimno.


Rada:

Jeżeli chcemy, aby zapiekanka miała gładką konsystencję a'la pudding to przed wbiciem jajka, całość musimy zblendować na gładki mus, a następnie dopiero wbijamy jajko i mieszamy.











* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis



Komentarze

  1. Wygląda świetnie a smak ma zapewne...niecodzienny. Gdy będę miała ochotę na coś nietuzinkowego wrócę po przepis!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kaniwy robiłyśmy kiedyś krakersy i wyszły naprawdę smaczne :) Taki deser też musi być świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja też niedawno dopiero się o niej dowiedziałam ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny