wtorek, kwietnia 10, 2018

BATONIKI CZEKOLADOWO-ORZECHOWE Z CHRUPIĄCYMI ZBOŻAMI

Gdy najdzie ochota na "coś" słodkiego, warto sięgnąć po domowej roboty batoniki czekoladowe z masłem orzechowym i chrupiącymi zbożami preparowanymi, słodzone miodem. Nie są pracochłonne, bo ich przygotowanie zajmuję tylko 10 minut! Jedynie na ich spróbowanie trzeba czekać trochę dłużej, gdyż muszą zastygnąć w zamrażalniku 😉 Smakują znakomicie i zarówno małe, jak i duże łasuchy będą zachwycone ich smakiem. Jedyny minus to taki, że zbyt długo nie mogą leżeć w temperaturze pokojowej, bo robią się miękkie.



Składniki:

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy mleko, podgrzewamy na małym ogniu i rozpuszczamy masło oraz czekoladę. Następnie dodajemy miód oraz masło orzechowe i cały czas mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Nie doprowadzamy do zagotowania! Rondelek ściągamy z ognia i wsypujemy chrupiące zboża. Mieszamy. Otrzymaną masę przenosimy do foremek ( u mnie foremki na batoniki), ugniatamy i wyrównujemy. Wkładamy do zamrażalki na około 2 godz. Przechowujemy w lodówce.











12 komentarzy:

  1. Om jom jom uwielbiam:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, po prostu ma się ochotę sięgnąć, wyjąć ze zdjęcia i schrupać!

    OdpowiedzUsuń
  3. super i po co kupować, skoro w domu można przygotować tak łatwo i szybko. mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadła bym kilka :) Lubię zdrowe batoniki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Długo by nie poleżały w pokojowej temperaturze, bo wszystkie byśmy szybko zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha :D U mnie w sumie długo też nie leżały ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger