poniedziałek, grudnia 11, 2017

PASTA Z BURAKÓW I CZOSNKU (SUPER ŻYWNOŚĆ) + KONKURS!!!

Pasta do pieczywa z buraków i czosnku pochodzi z książki "Super żywność czyli superfoods po polsku" Małgorzaty Różańskiej.
Jest to bardzo prosta bo składająca się w sumie z 2 składników głównych (plus dodatki) pasta, a do tego smaczna, tania i zdrowa. Czego chcieć więcej! Idealnie sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa zamiast, np. masła. Świetnie smakuje na kanapce z dodatkami, a także solo z samym pieczywem. Mniam...

Termin "superfoods" ostatnio jest coraz bardziej popularny, a co on tak naprawdę oznacza? Superfoods czyli super żywność to żywność, która ma w sobie wysoką zawartość składników uważanych za szczególnie korzystne dla zdrowia i samopoczucia, takich jak witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, aminokwasy, peptydy i białka, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, koenzymy, jak również błonnik pokarmowy. To przede wszystkim produkty naturalne i nieprzetworzona, które wykazują niezwykłe właściwości w zapobieganiu i leczeniu licznych schorzeń, m.in. cukrzycy, chorób układu nerwowego lub krążenia, a także wielu nowotworów.

Małgorzata Różańska - dietetyk z wieloletnim doświadczeniem w swojej książce "Super żywność czyli superfoods po polsku" pokazuje, że wśród naszych rodzimych produktów również znajdziemy takie, które zawierają substancje bioaktywne korzystne dla naszego zdrowia i zasługują na miano "superfoods". Udowadnia, że nie trzeba poszukiwać egzotycznych produktów (nasiona chia, jagody goji czy sok z noni), które nadwyrężają nasz portfel, bo możemy zaopatrzyć się w superżywność u naszych krajowych producentów.

Książka zawiera 18 rozdziałów, a w każdym jeden superprodukt pochodzenia polskiego oraz opisane jego supermoce, tj. jakie składniki odżywcze zawiera, jego właściwości oraz wpływ na nasze zdrowie. Poza tym, w każdym rozdziale znajdują się nieskomplikowane przepisy, które szybko się przyrządza z superproduktem w roli głównej. Znajdziemy w niej m.in. naturalne superprodukty wspierające odporność, jak: czarny bez, maliny, miód, pyłek pszczeli, które o tej porze roku są szczególnie przydatne... dla każdego!

Jedna taka książka jest właśnie do wygrania w KONKURSIE ➨ szczegóły na samym końcu 😉





Składniki:
  • 500 g buraków
  • główka czosnku ( lub mniej)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytyny
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły. Pokrojone buraki i ząbki czosnku (nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 min., do momentu aż w buraki będzie można wbić widelec. Następnie studzimy i obieramy ze skóry zarówno buraki, jak i czosnek. Do malaksera/blendera wrzucamy ząbki czosnku, dodajemy buraki oraz olej. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny oraz ziarna słonecznika i dalej blendujemy. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.

Rada:

Ziarna słonecznika możemy zamienić na pestki dyni - ja tak zrobiłam bo w sam raz skończyły mi się ziarna słonecznika i wyszło pysznie 😉  

















P.S. Ja na swojego superbohatera wybrałam buraka 😉 Jeżeli chcecie poznać więcej superbohaterów i proste przepisy z nimi w roli głównej zapraszam do książki "Super żywność czyli superfoods po polsku"









Dane szczegółowe:

Autor: Małgorzata Różańska
Ilość stron: 256
Format: 165 x 220 mm
Oprawa: miękka
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Wydawnictwo M




KONKURS!!!

Razem z Wydawnictwem M przygotowałam dla Was konkurs, w którym można wygrać książkę "Super żywność czyli superfoods po polsku" Małgorzaty Różańskiej 




Zadanie konkursowe:


Odpowiedz na pytanie: Jaki jest Twój ulubiony polski superprodukt ? Swój wybór uzasadnij.

Zasady konkursu:

1) Konkurs trwa od 12.12.2017 do 19.12.2017
2) Sponsorem nagród jest Wydawnictwo M
3) Zgłoszenia anonimowe powinny zawierać Imię oraz pierwszą literę Nazwiska.
4) Każdy uczestnik może wysłać tylko jedno zgłoszenie.
5) W konkursie mogą brać udział osoby, które ukończyły 18 lat.
6) Nagrodzona zostanie 1 osoba, która otrzyma książkę "Super żywność czyli superfoods po polsku" Małgorzaty Różańskiej.
7) Wysyłka nagród wyłącznie na terenie Polski.
8) Ogłoszenie wyników będzie do dnia 22.12.2017 na blogu pod tym konkursem
9) Po ogłoszeniu wyników będę czekała 5 dni na wasze dane adresowe wraz z numerem telefonu, jeżeli ktoś się nie zgłosi to wybierzemy kolejną osobę. Dane należy wysyłać na maila: kontakt@kuchniamagdaleny.pl



POWODZENIA!!!

Wyniki konkursu:

Dziękuję wszystkim za udział w konkursie 😊

Zwycięzca to KRZYSZTOF Z. - gratuluję i czekam na dane adresowe wraz z numerem telefonu do 24.12.2017

20 komentarzy:

  1. Moim ulubionym polskim super produktem jest CZOSNEK.
    Doceniam go za walory smakowe - bo dzięki nim dania nabierają fantastycznego smaku, a drugą ważną sprawą to NATURALNY ANTYBIOTYK. U mnie w kuchni nie może go zabraknąć, dodaję go praktycznie do wszystkiego, zup, sosów, gulaszu, marynat, do przetworów, past, smażonych placków. A gdy złapie mnie przeziębienie lub lekka infekcja gardła to działa fenomenalnie - wtedy wyciskam go przez praskę na kanapki i tak zajadam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna pasta i super książka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pisałam dziś komentarz i go nie ma ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem dlaczego, ale znalazł się w spamie

      Usuń
  4. Jednym i bardzo częstym super food w moim domu jest CZOSNEK.
    dlaczego..? Ponieważ to znakomite zioło a tym samem naturalny antybiotyk.
    Idealnie pasuje do różnych dań i wzbogaca ich smak.
    Świetnie sprawdza się przy przeziębieniu, czy infekcjach gardłowych.
    Nigdy go u mnie nie brakuję i zawsze mam go w sporych ilościach bo dodaję go do sosów, zup, gulaszu, marynat, past.
    Można by rzec do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moim ulubionym superfood są płatki owsiane. Można dodać je do wszystkiego. Oprócz klasycznej owsianki (UWIELBIAM!<3), Moim daniem popisowym są kotlety z płatków owsianych. Dodaję je także do niektórych potraw jako zamiennik bułki tartej. Jako łasuch często wykorzystuję je do zdrowszych wersji słodkości, np. batoniki owsiane, ciasteczka lub ciasta:) Dla każdego coś dobrego - jak tu ich nie lubić?:)
    Dorota G.

    OdpowiedzUsuń
  6. taka pasta to samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój ulubiony polski superprodukt to oczywiście ziemniaki!
    Są tradycyjnym polskim warzywem bez którego ja nie umiem się obejść!
    Z ziemniaków można stworzyć masę różnych dań. Począwszy od dodawania ich do sałatek, jako dodatek do dnia obiadowego w postaci puree, czy opiekane na masełku lub w piekarniku!
    Oczywiście nie sposób zapomnieć o najpyszniejszej formie podawania ziemniaków, które są zdecydowanie moim ulubionym daniem!
    Również placki ziemniaczane smakują wyśmienicie.
    Ziemniaki można podać jako przystawkę w formie chociażby nadziewanych szpinakiem, boczkiem, serem, czy wielu wielu innych. U mnie zawsze znikają w mgnieniu oka!
    I oczywiście pyszne ziemniczki z grilla, albo jeszcze lepiej z ogniska! Najpyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepszym Superproduktem i chyba wiele osób sie ze mną zgodzi jest nasz Twaróg. Produkt bez którego nie wyobrażamy sobie świat No bo jak to tak bez sernika? Idealny do naleśników czy tez w wersji śniadaniowej, z miodem lub ze szczypiorkiem czy rzodkiewką. A pierogi? Nie było by tak bardo kochanych „ruskich”. Jest to produkt z którego powinnismy byc znani na całym świecie :) GJ

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój ulubiony polski superprodukt to polska dynia.
    Właściwości zdrowotne czosnku zna chyba każdy więc nie jest on zaskoczeniem. Dynia jest nie tylko zdrowa, ale też bogata w witaminy i minerały, a przy tym niskokaloryczna tylko 28 kcal na 100 g. Zawiera witaminy A, B1, B2, C, PP, a także składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A.
    Pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia, a ponadto odkwasza organizm, wzmacnia wzrok i chroni przed nowotworami.
    Dynia jest produktem wszechstronnym - nadaje się do pieczenia, można przyrządzić z niej krem, ma jadalne-zdrowe pestki, a poza tym w przeciwieństwie do np. czosnku, czy ziemniaka - ma atrakcyjny wygląd, co zostało docenione m.in. w USA, gdzie ludzie z pomocą dyni celebrują święto Halloween.
    Dość neutralny smak powoduje, że z dyni można przyrządzić też desery - np. ciasto dyniowe.
    Świetnie komponuje się z innymi zdrowymi produktami np. pomarańczą, mlekiem kokosowym, imbirem.
    W porównaniu z innymi superproduktami można ją śmiało jeść na randce, bo nie powoduje brzydkiego zapachu z ust, a z uwagi na właściwości pozytywnie wpływające na mężczyzn może działać na pozytywne zakończenie owej randki :-)

    Krzysztof Z

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za udział w konkursie i gratuluję wygranej :) Proszę o maila z danymi do wysyłki :)

      Usuń
  10. Moim ulubionym polskim superproduktem jest siemię lniane, które oprócz tego, że świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, to ma właściwości podobne jak chia. Można z niego wyczarować pyszny pudding z musem owocowym. Po co, przepłacać jak mamy coś tak wartościowego i taniego na wyciągnięcie ręki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger