sobota, czerwca 10, 2017

CURRY RYBNE

Curry rybne z dorsza...danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 馃悷
Jak ju偶 pisa艂am oko艂o tydzie艅 temu, testuj臋 nowe pasty warzywne od firmy Rolnik, kt贸re mo偶na stosowa膰 jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaron贸w... Dzi艣 postanowi艂am wypr贸bowa膰 jak sprawdz膮 si臋 jako dodatek do sos贸w. Wykorzystuj膮c past臋 warzywn膮 z nut膮 curry powsta艂o curry rybne z pol臋dwiczek z dorsza na mleczku kokosowym. Pasta ta ma wyrazisty i orientalny smak, zawiera marchew, dyni臋, szpinak, seler oraz przyprawy, dzi臋ki temu danie sta艂膮 si臋 bardziej aromatyczne. Idealnie rozprowadza si臋 w gor膮cej wodzie, nie pozostawiaj膮c grudek, a konsystencja sosu jest idealnie g艂adka. W 100% mog臋 poleci膰 te pasty r贸wnie偶 jako baz臋 do sos贸w 馃槉   


 Sk艂adniki:
  • ok. 300 g pol臋dwiczki z dorsza
  • 1 cebula
  • 2-3 z膮bki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 1 limonka
  • 3 m艂ode marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 1 op. pasty warzywnej curry Rolnik
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka wrz膮tku
  • 2 艂y偶ki sosu sojowego
  • 1/2 艂y偶eczki papryki s艂odkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • s贸l, pieprz
  • olej do sma偶enia
  • ry偶
Wykonanie:

Cebul臋 obieramy i kroimy w kostk臋. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebul臋 z czosnkiem podsma偶amy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Imbir obieramy ze sk贸ry, 艣cieramy na tarce i dodajemy do cebuli z czosnkiem razem z sokiem z limonki. Nast臋pnie dodajemy past臋 curry i zalewamy wszystko wrz膮tkiem. Doprawiamy obiema paprykami, pieprzem, sol膮 oraz sosem sojowym. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do sosu. Dusimy oko艂o 5 min. Cukini臋 obieramy, kroimy w kostk臋, wrzucamy na patelni臋. Dusimy kolejne 5 min. Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy  w du偶膮 kostk臋. Wrzucamy do sosu i gotujemy przez oko艂o 5-6 min. Na ko艅cu wlewamy mleko kokosowe. W razie potrzeby przyprawiamy pieprzem, sol膮 lub sosem sojowym. Podajemy z ugotowanym ry偶em.






  


13 komentarzy:

  1. Smakowicie wygl膮da :) Curry lubi臋, rybki r贸wnie偶 :) Pysznie si臋 zapowiada :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Ryba w curry jest przepyszna.
    Pope艂niamy czasami.
    Sympatyczny przepis, warty zapami臋tania.
    :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Danie wygl膮da na bardzo aromatyczne :D Cudowne masz miseczki <3

    OdpowiedzUsu艅
  4. Danie w tych miseczkach wygl膮da rewelacja :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Przed chwil膮 jad艂am danie curry w wersji wege, z groszkiem i kasz膮 jaglan膮 :)
    A te produkty wygl膮daj膮 ciekawie :)

    OdpowiedzUsu艅
  6. Pysznie i aromatycznie. Lubi臋 takie klimaty :) Mniam <3

    OdpowiedzUsu艅
  7. Bardzo fajne danie :) Curry to moja ulubiona przyprawa :) Ma fajny smak :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsu艅
  8. Intryguj膮ce po艂膮czenie :) Curry i ryba brzmi bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger