sobota, czerwca 10, 2017

CURRY RYBNE

Curry rybne z dorsza...danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 🐟
Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik, które można stosować jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaronów... Dziś postanowiłam wypróbować jak sprawdzą się jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym. Pasta ta ma wyrazisty i orientalny smak, zawiera marchew, dynię, szpinak, seler oraz przyprawy, dzięki temu danie stałą się bardziej aromatyczne. Idealnie rozprowadza się w gorącej wodzie, nie pozostawiając grudek, a konsystencja sosu jest idealnie gładka. W 100% mogę polecić te pasty również jako bazę do sosów 😊   


 Składniki:
  • ok. 300 g polędwiczki z dorsza
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 1 limonka
  • 3 młode marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 1 op. pasty warzywnej curry Rolnik
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ryż
Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Imbir obieramy ze skóry, ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli z czosnkiem razem z sokiem z limonki. Następnie dodajemy pastę curry i zalewamy wszystko wrzątkiem. Doprawiamy obiema paprykami, pieprzem, solą oraz sosem sojowym. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do sosu. Dusimy około 5 min. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dusimy kolejne 5 min. Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy  w dużą kostkę. Wrzucamy do sosu i gotujemy przez około 5-6 min. Na końcu wlewamy mleko kokosowe. W razie potrzeby przyprawiamy pieprzem, solą lub sosem sojowym. Podajemy z ugotowanym ryżem.






  


24 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda :) Curry lubię, rybki również :) Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryba w curry jest przepyszna.
    Popełniamy czasami.
    Sympatyczny przepis, warty zapamiętania.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wygląda na bardzo aromatyczne :D Cudowne masz miseczki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie w tych miseczkach wygląda rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przed chwilą jadłam danie curry w wersji wege, z groszkiem i kaszą jaglaną :)
    A te produkty wyglądają ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kaszą jaglaną też musiało być pyszne :)

      Usuń
  6. Pysznie i aromatycznie. Lubię takie klimaty :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne danie :) Curry to moja ulubiona przyprawa :) Ma fajny smak :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  8. Intrygujące połączenie :) Curry i ryba brzmi bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować - pyszne połączenie :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger