Śniadaniowa zupa truskawkowa

W końcu są już moje ukochane truskawki 🍓 Tym razem wykorzystałam je, by przyrządzić pyszne, a zarazem szybkie śniadanko. Mleczna zupa truskawkowa z dodatkiem płatków jaglanych, podana z płatkami kukurydzianymi z kakao i miodem oraz kawałkami świeżych truskawek. Śniadanie marzenie dla małych i dużych 😉
Ja zawsze używam mleka roślinnego, przeważnie sojowego lub kokosowego, ale jak lubicie mleko krowie, to jak najbardziej będzie pasować. Dodałam też banana, aby nieco dosłodzić zupkę, a staram się unikać cukru lub innych słodzideł. Kilka minut i zdrowe, pożywne oraz wartościowe śniadanko gotowe!


Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 500 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego 
  • 5-6 łyżek płatków jaglanych
  • 1 banan
  • płatki Lubella Corn Flakes kakao i miód
Wykonanie:

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy płatki jaglane i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 min. Banana obieramy, kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kilka truskawek kroimy w ćwiartki i odkładamy. Resztę truskawek razem z bananem wrzucamy do mleka. Za pomocą blendera miksujemy wszystko na gładki krem. Gotową zupę rozlewamy na talerze i podajemy z płatkami Lubella Corn Flakes kakao i miód oraz z kawałkami truskawek.


Rada:

U mnie w przepisie banan pełni rolę słodzącą. Można go równie dobrze wymieć na miód, syrop klonowy, ksylitol lub co tam lubicie 😏









#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella

Komentarze

  1. Mniam, truskawki przyjmuje w każdej postaci :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zupa to są totalnie nasze smaki :D I jeszcze płatki do pochrupania <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite! Trzeba korzystać z sezonowych owoców od samego rana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) A truskawki to mogłabym jeść o każdej porze dnia :)

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie, ale ja bym zjadła płatki oddzielnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy pomysł z tą zupą, ale płatki bym wymieniła na domową granolę :) jakoś nie lubię tego typu płatków bo są słodkie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z granolą też super sprawa, a te płatki o dziwo nie są tak słodkie jak inne :)

      Usuń
  6. Bardzo fajna zupka :) Z chęcią bym taką zjadł na śniadanie :) Z tym cukrem nie przesadzajmy. Cukry to węglowodany (sacharydy). Unikanie spożywania węglowodanów nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Z cukrem białym za bardzo ludzie przesadzają, gdyż spożycie go małych ilościach nie jest szkodliwe. Dopuszcza się spożycie cukru białego, gdzie nie powinniśmy przekroczyć ok. 10% energii z cukru białego. Tak też zaleca Światowa Organizacja Zdrowa :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, że w małych ilościach nie szkodzi, tylko niestety cukier znajduje się w bardzo wielu produktach i nasze dziennie spożycie cukru jest często przekroczone.

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny