piątek, listopada 11, 2016

PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI

"Na św. Marcina najlepsza gęsina" - aby tradycji stało się zadość i u mnie w domu dzisiaj zagościła gęsina. Muszę się Wam przyznać, że pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam piersi z gęsi. Wykonując zarówno piersi z gęsi jak i kaszę gryczaną z buraczkami inspirowałam się przepisami Karola Okrasy oraz Kuchni Lidla. Obiad rewelacyjny! Mój mąż był zachwycony i ja dawno tak dobrego nie jadłam 😉


 Składniki:

Gęsina:

  • ok. 1 kg piersi z gęsi
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu
  • rozmaryn
Sos:
  • 1/2 szklanki bulionu z gęsi
  • 3 łyżki sosu żurawinowego => przepis
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
Kasza gryczana:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki bulionu z gęsi
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży burak lub 2 małe
  • 130 g sera feta
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Gęsina: Z piersi wykrawamy kość. Na kości gotujemy bulion z warzywami.
Piersi myjemy, osuszamy i nacinamy delikatnie kratkę od strony skóry, tak aby nie uszkodzić mięsa.
Do moździerza wsypujemy ziarna kolendry i wyłuskane ziarna kardamonu. Ucieramy. Dodajemy cynamon, mieszamy i nacieramy piersi z gęsi od strony mięsa. Mięso wkładamy do lodówki na dobę. Następnego dnia wyciągamy mięso z lodówki i zostawiamy, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie układamy piersi na zimnej patelni skórą do dołu i wytapiamy tłuszcz podgrzewając na małym ogniu. Gdy skóra będzie przyrumieniona, cały tłuszcz zlewamy do miski, obracamy piersi na drugą stronę i przysmażamy na suchej patelni.
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia i układamy na jabłkach. Posypujemy rozmarynem.
Sos: Podgrzewamy w garnku bulion. Dodajemy do niego sos żurawinowy, miód, cynamon, kardamon i ocet jabłkowy. Mieszamy i zagotowujemy. Sos wylewamy na patelnię, gdzie podsmażały się piersi, aby zebrać cały aromat mięsa. Następnie wlewamy całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godz. W czasie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia.
Kasza gryczana: Buraki myjemy dokładnie, nie obieramy. Zawijamy w folię aluminiową  wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż będą miękkie. Kaszę gryczaną płuczemy zalewamy bulionem, wrzucamy czosnek i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Po ugotowaniu czosnek wyciągamy.
Upieczone buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą, dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy pieprzem i solą. Sosem polewamy kaszę z burakami.
Na talerz wykładamy kaszę gryczaną z burakami i posypujemy posiekany serem feta. Obok wykładamy upieczone jabłka a na nich piersi z gęsi pokrojone w plastry. Polewamy mięso sosem żurawinowym.
SMACZNEGO!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger