Zapiekanki z kalafiora

Zapiekanki z kalafiora to prawdziwy HIT! Na przepis natknęłam się przeglądając internet i od razu postanowiłam go wypróbować. Nie rozczarowałam się - te zapiekanki są mega pyszne, a do tego dość szybkie i proste w wykonaniu. Aaa... i nie zawierają glutenu, czyli są idealną propozycją dla osób które nie mogą jeść tradycyjnych zapiekanek z bułki.

Pieczone plastry kalafiora z sosem pomidorowym oraz dodatkami - papryką, mozzarellą oraz kruszonką z boczku, podane ze szczypiorkiem. Tak niewiele składników, a otrzymamy pyszne i oryginalne danie z kalafiorem w roli głównej. Naprawdę warte wypróbowania, nawet przez osoby, które nie przepadają za kalafiorem w tradycyjnym wydaniu. Z takiego zwykłego kalafiora można wyczarować niebanalne danie, które odczaruje to białe warzywo.

P.S. Idealne plastry wychodzą ze środkowej części kalafiora, więc pozostaje dużo "odpadków", które można wykorzystać to przygotowania np. nuggetsów z kalafiora



Pieczone plastry kalafiora


Składniki:
  • 2 kalafiory
  • 1 mała papryka czerwona
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 80 g boczku surowego w plastrach
  • 6 łyżek sosu pomidorowego/ketchupu
  • oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • pęczek szczypiorku



Już w sprzedaży!
Moja pierwsza książka kulinarna

Książka kulinarna Kuchnia MagdaLeny



Wykonanie:

Kalafiory myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Moje kalafiory nie były zbyt duże i z jednego otrzymałam 3 plastry. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka smarujemy oliwą. Posypujemy solą oraz pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 25-30 min.

Plastry boczku układamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażymy z obu stron, aż staną się rumiane i chrupiące. Następnie osuszamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i kroimy na drobne kawałki, robimy tzw. "kruszonkę" z boczku.
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Na plastrach kalafiora wyciągniętych z piekarnika rozsmarowujemy sos pomidorowy lub ketchup i posypujemy oregano. Następnie wykładamy pokrojoną paprykę i posypujemy tartą mozzarellą. Wierzch posypujemy kruszonką z boczku.
Całość wkładamy ponownie do piekarnika na około 7-10 min.
Podajemy na ciepło. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



Plastry kalafiora pieczone z mozzarellą i boczkiem

Steki z kalafiora pieczone z mozzarellą i boczkiem

Zapiekanki z kalafiora pieczone z papryką, mozzarellą i boczkiem

Kalafior przepisy


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny