Kinder Bueno - deserki w pucharkach

Deserki w mini pucharkach inspirowane popularnym batonikiem Kinder Bueno. To idealna propozycja na słodki stół, przygotowany na urodziny chrzciny, wesele czy inne imprezy.

Deserki składają się z trzech pysznych warstw. Pierwsza warstwa to pokruszone herbatniki, druga to masa orzechowa przygotowana na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem Kinder czekolady oraz pasty z orzechów laskowych, a trzecia to masa czekoladowa z dużą ilością drobno krojonych orzechów laskowych, przygotowana z czekolady mlecznej oraz gorzkiej z dodatkiem śmietanki kremówki.

Smakują mega! pysznie, dla mnie lepiej niż oryginał, bo nie są tak przesłodzone, a poza tym są napakowane orzeszkami laskowymi.  Dodatkowa zaleta to prostota i szybkość wykonania - każdy sobie z nimi poradzi.

Deserki przygotowałam w mini pucharkach 120 ml, w sam raz na dwa kęsy. Z podanych składników wyszło mi 15 sztuk.


Kinder Bueno w pucharkach


Składniki:
  • 15 szt. herbatników
Masa orzechowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 100 g Kinder czekolady
  • 4 pełne łyżki pasty z orzechów laskowych
  • 1/4 - 1/3 szklanki cukru pudru
Masa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g krojonych orzechów laskowych
Opcjonalnie:
  • 2 op. Kinder Bueno
  • wiórki czekoladowe
  • 1 op. śmietan fix



Już w sprzedaży!
Moja pierwsza książka kulinarna

Książka kulinarna Kuchnia MagdaLeny



Wykonanie:

Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki.


Masa orzechowa:
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną Kinder czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Studzimy i chłodzimy w lodówce min. 2 godz.

W misce miksujemy zimny serek mascarpone ze schłodzoną śmietanką z Kinder czekoladą oraz cukrem pudrem na sztywną masę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka to opcjonalnie możemy dodać śmietan-fix. Kolejno dodajemy pastę orzechową i miksujemy do połączenia składników.


Masa czekoladowa:
Czekoladę mleczną oraz gorzką siekamy na mniejsze kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką masę. Studzimy i wsypujemy drobno krojone orzechy laskowe. Mieszamy łyżką do połączenia składników.


Deserki:

Przygotowujemy 15 pucharków po 120 ml.
Na dnie pucharków umieszczamy pokruszone herbatniki. Następnie wykładamy masę orzechową, a na końcu masę czekoladową z orzeszkami. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi i możemy udekorować batonikiem Kinder Bueno (opcjonalnie).
Przechowujemy w lodówce.


Kinder Bueno - deserki w pucharkach na słodki stół

Mini deserki Kinder Bueno

Deserki w mini pucharkach na słodki stół - Kinder Bueno


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny