Mielona wołowina w sosie musztardowym z pieczarkami

Mielona wołowina w całkiem innym wydaniu, mniej oczywistym niż sos pomidorowy, sos boloński czy chili con carne. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu...

Mielone mięso wołowe w aromatycznym sosie musztardowym z pieczarkami i cebulą. Sos powstał na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem ketchupu oraz dużą ilością pieczarekMusztarda nadaje dość intensywnego smaku, a dodatek ketchupu oraz śmietanki - lekkiej nuty słodyczy, tak dla przełamania tej ostrości.

Sos wychodzi genialny, bardzo kremowy, gęsty, o bogatym smaku, który podkręca jeszcze charakterystyczny smak wołowiny. Podana w ten sposób mielona wołowina zyskuje całkiem nową odsłonę. Danie świetnie komponuje się z ziemniakami, makaronem lub kaszą.


Mielone mięso wołowe w sosie musztardowym z pieczarkami

Składniki:
  • 500 g mielonej wołowiny 
  • 500 g pieczarek 
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 500 ml bulionu wołowego 
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej 
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego 
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej 
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia 
  • świeża natka pietruszki



Już w sprzedaży!
Moja pierwsza książka kulinarna

Książka kulinarna Kuchnia MagdaLeny



Wykonanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. 

W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone wołowe. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie usmażone mięso przenosimy na talerz. 

Cebule oraz czosnek podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut, aż pieczarki stracą jędrność.
Dodajemy usmażone mięso wołowe.   

Następnie wlewamy 400 ml bulionu i dodajemy majeranek. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 min. 

Do wysokiego naczynia wlewamy resztę bulionu, śmietanką i rozprowadzamy mąkę. Następnie dodajemy musztardę francuską oraz sarepską i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Przygotowaną mieszaninę dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około 10 min., aż sos zgęstnieje.

Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Posypujemy po wierzchu posiekaną natką pietruszki.


Mięso mielone wołowe przepisy

Mielona wołowina przepisy

Sos musztardowy z mieloną wołowiną i pieczarkami

Mielona wołowina w sosie musztardowym

Komentarze

  1. Bardzo smaczny i pożywny mięsny sos 😍😋 Robię bardzo podobny 😀

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny