Białko i jego wpływ na organizm - niedobór i nadmiar białka

Białko jest podstawowym budulcem mięśni, komórek i tkanek ciała, dlatego jest tak ważnym elementem codziennej diety. Odpowiada za wzrost, rozwój i odbudowę organizmu. Nieodpowiednia ilość białka może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych.




Rola białka w organizmie

Białko odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu naszego ciała, m.in.:
  • buduje i naprawia tkanki,
  • tworzy enzymy i hormony,
  • reguluje przemianę materii,
  • wpływa na reakcje immunologiczne organizmu i gojenie się ran,
  • transportuje substancje (składniki odżywcze, hormony, enzymy i tlen),
  • usuwa toksyny z organizmu.

Podział białek ze względu na rodzaj i gdzie je możemy znaleźć

Białka roślinne znajdują się w produktach roślinnych, takich jak nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona i zboża. Największą ilość białka w tej grupie zawierają rośliny strączkowe. Eksperci wskazują, że powinniśmy częściowo zastępować nimi mięso. 

Białka zwierzęce pochodzą z produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, jaja i nabiał. Największa wartość odżywcza białka występuje w jajach kurzych. Na drugim i trzecim miejscu w rankingu lądują mięso i ryby. 

Należy pamiętać, że w posiłkach powinny pojawić się różnorodne grupy produktów — te pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. To pozwoli nam osiągnąć idealny balans, za który nasze ciało na pewno nam podziękuje.





Zapotrzebowanie na białko

Podaż białka jest sprawą indywidualną każdego z nas. To ile powinniśmy go spożywać, zależy od:
  • płci,
  • masy ciała,
  • wieku (zapotrzebowanie na białko wzrasta u osób starszych),
  • zapotrzebowania energetycznego,
  • stanu fizjologicznego (choroba, ciąża, karmienie piersią itp.),
  • aktywności fizycznej i celów treningowych.
Średnie zapotrzebowanie białka u osób dorosłych nieaktywnych fizycznie wynosi 0,9 g/kg masy ciała. W przypadku podjętej aktywności fizycznej powinniśmy zwiększyć spożycie białka do 1,8/2,2 g/kg masy ciała.
Zapotrzebowanie zmienia się także w przypadku stosowania diety redukcyjnej.


Niedobór i nadmiar białka

Nieodpowiednia ilość białka w organizmie może doprowadzić do problemów ze zdrowiem. Skutkami niedoboru białka jest:
  • utrata masy mięśniowej,
  • osłabienie układu odpornościowego,
  • opóźnienie w gojeniu się ran,
  • zaburzenia hormonalne,
  • zaburzenia w koncentracji.

Nadmiar białka także może skutkować złym samopoczuciem. Skutkami jego nadmiernego spożycia są m.in.:
  • zaparcia,
  • bóle głowy,
  • odwodnienie,
  • obciążenie nerek i zwiększone ryzyko kamicy nerkowej,
  • zwiększone ryzyko zachorowania na osteoporozę,
  • obciążenie wątroby.

Jak dbać o odpowiednią ilość białka w codziennej diecie?

Powinniśmy świadomie wybierać produkty, które najlepiej wpływają na nasz organizm oraz monitorować ilość wchłanianego białka. W tym celu warto odwiedzić stronę bodychief.pl, gdzie można dowiedzieć się więcej o wpływie białka na nasze ciało oraz skonsultować się z dietetykiem Body Chief, który odpowie na nurtujące was pytania. Nie zapomnijcie sprawdzić ich oferty i zapoznać się z menu cateringu Body Chief dostosowanego do indywidualnych potrzeb klienta.




* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny