Gotowanie na płycie indukcyjnej – czy lepsze niż „na gazie”?

W nowoczesnych kuchniach coraz częściej zamiast tradycyjnych kuchenek gazowych stosuje się płyty indukcyjne. Są stylowe, łatwe do utrzymania w czystości, a przede wszystkim pozwalają gotować o wiele szybciej. Przekonaj się, dlaczego coraz więcej osób wybiera płytę indukcyjną zamiast gazowej czy ceramicznej, a także na co zwrócić uwagę, kupując płytę indukcyjną!




Urządzasz kuchnię w nowym domu lub mieszkaniu? A może planujesz remont i zastanawiasz się nad wymianą płyty gazowej na indukcyjną? Jeśli chcesz porównać wszystkie za i przeciw, ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się, jakie parametry płyty indukcyjnej są istotne i co warto wziąć pod uwagę przed dokonaniem zakupu!

Jak działa płyta indukcyjna?


Aby podjąć decyzję o zmianie płyty gazowej lub ceramicznej na indukcyjną, warto najpierw dowiedzieć się, na jakiej zasadzie ona działa. Dzięki temu, że płyta indukcyjna nie wymaga podłączania instalacji gazowej, najczęściej jest montowana w nowych budynkach, jednak nie tylko. Wiele osób wybiera ją także jako doskonałą alternatywę dla tradycyjnych kuchenek. Jest ona bowiem rozwiązaniem ekonomicznym i łatwym do utrzymania w czystości.

Działanie płyty indukcyjnej opiera się na zjawisku wytwarzania zmiennego pola magnetycznego przez cewkę umieszczoną w płycie. Pozwala to na powstawanie prądów wirowych, które przekazują energię cieplną do naczynia znajdującego się na powierzchni płyty. Jednak istotne jest, aby naczynie miało także ferromagnetyczne dno – czyli dno reagujące na przyciąganie magnesem. Dzięki temu podgrzewanie i gotowanie potraw na płycie jest wyjątkowo szybkie i proste w obsłudze.


Zobacz również, na co zwrócić szczególną uwagę, kupując lodówkę!

Płyta indukcyjna – ekonomiczna i wygodna


Jednym z najważniejszych powodów, dla których coraz więcej osób wybiera płytę indukcyjną, jest aspekt ekonomiczny. Większość osób, które z tradycyjnej kuchenki gazowej przechodzą na gotowanie na indukcji, jest pod wrażeniem szybkości gotowania. Wodę w garnku zagotujesz już w minutę, co przekłada się także na oszczędność na rachunkach za energię elektryczną, ale przede wszystkim – oszczędność czasu i komfort.

Kolejnym aspektem świadczącym o wygodzie użytkowania płyty indukcyjnej jest łatwość jej czyszczenia. Brak wystających elementów i gładkie ceramiczne szkło sprawiają, że po gotowaniu wystarczy przetrzeć powierzchnię płyty ściereczką, aby usunąć z niej zachlapania i inne zabrudzenia.

Co więcej płyta indukcyjna to urządzenie odpowiednie do domu, w którym są dzieci. Wyposażono je w stosowne zabezpieczenia przed włączeniem przez dziecko, a także zabezpieczenia przed oparzeniem.

Jaką płytę indukcyjną wybrać?


Choć na pierwszy rzut oka wszystkie płyty indukcyjne wydają się bardzo podobne, tak naprawdę często różnią się od siebie funkcjami ważnymi z punktu widzenia użytkownika. Dlatego jeszcze przed wyborem konkretnego modelu warto zastanowić się, na co zwrócić uwagę, aby zapewnić sobie maksymalny komfort gotowania.

  • Liczba i kształt pól grzejnych

Pola grzejne dostępne w nowoczesnych płytach indukcyjnych nie zawsze są okrągłe i nie zawsze są 4. W domu dużej rodziny lepiej sprawdzi się model szerszy niż standardowy z większą liczbą pól grzejnych (np. 6) lub podłużnymi polami, na których można postawić większe naczynie, takie jak brytfanna.

Najbardziej tradycyjnym wyborem są płyty z pojedynczymi polami grzejnymi o różnych średnicach, do których należy dobrać garnki o rozmiarach najbardziej zbliżonych do rozmiaru pól.

  • Sposób sterowania płytą

Kolejną ważną różnicą jest sposób sterowania płytą indukcyjną. Najczęściej odbywa się to za pomocą panelu dotykowego, który jednak może być wyposażony w różnego rodzaju symbole. Oprócz klasycznych przycisków typu „+” i „-” spotyka się także tak zwane „suwaki”, które pozwalają na płynną zmianę mocy konkretnego pola grzejnego.

Warto także sprawdzić, czy konkretny model płyty oferuje możliwość skorzystania z dodatkowych funkcji, takich jak Timer, Power Booster czy domyślny wybór mocy dla konkretnego typu potrawy (szósty zmysł).

Płyta indukcyjna czy gazowa – które rozwiązanie będzie lepsze dla Ciebie?


Znając już wszystkie zalety gotowania na płycie indukcyjnej, musisz podjąć decyzję, które rozwiązanie będzie najlepsze dla Twojej rodziny. Choć cena płyty gazowej może być bardziej kusząca od indukcyjnej, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na efektywność gotowania.

Ponadto należy pamiętać, że gotowanie na gazie wymaga większej ostrożności – należy pilnować, aby zawartość garnka nie wykipiała, a także, aby dzieci znajdujące się w pobliżu nie poparzyły się ogniem z kuchenki.

Płyta indukcyjna sama wyłącza się, gdy na jej powierzchni rozleje się woda lub inna ciecz. Ponadto nie nagrzewa się tak bardzo, jak płyta gazowa czy ceramiczna, więc ryzyko oparzenia także jest minimalne.

Przeważającą zaletą gotowania na indukcji jest jej moc i szybkość. To rozwiązanie idealne dla niecierpliwych kucharzy, którzy cenią sobie wysoką wydajność przy niższych rachunkach.

Aby wybrać płytę indukcyjną odpowiadającą swoim potrzebom, sprawdź modele dostępne w ofercie Neonet. W sklepie internetowym możesz dodatkowo zapoznać się z opiniami innych użytkowników na temat konkretnego produktu.



* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny