Kurczak za milion dolarów
Pieczone w piekarniku filety z kurczaka pod pierzynką z pasty znanej w internecie jako "million dollar dip". Nie bez powodu tak się nazywa! Jak sugeruje nazwa jest to dip na bogato, a do tego mega tuczący i uzależniający.
Ta kremowa pasta przygotowana jest na bazie serka śmietankowego z dodatkiem smażonego, chrupiącego boczku, tartego sera cheddar, świeżej papryczki chili, szczypiorku oraz uprażonych płatków migdałowych. Smakuje faktycznie jak milion dolarów, a w połączeniu z delikatnym filetem z kurczaka komponuje się rewelacyjnie.
Znakomicie smakuje z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi i ulubioną surówką.
Składniki:
- 3 większe filety z kurczaka
- 100 g boczku surowego w plastrach
- 1 papryczka chili
- 1 op. serka śmietankowego typu Almette
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- 125 g sera cheddar w kawałku
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotowujemy pierzynkę:
Plastry boczku układamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażymy z obu stron, aż staną się rumiane i chrupiące. Następnie osuszamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i kroimy na drobne kawałki, robimy tzw. "kruszonkę" z boczku. Odkładamy odrobinę do posypania po wierzchu.Papryczkę chili myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Odkładamy niewielką ilość do posypania po wierzchu.
Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż się ładnie przyrumienią (uważamy, by nie spalić!)
W misce mieszamy serek śmietankowy z majonezem i dodajemy kruszonkę z boczku, posiekaną papryczkę chili, szczypiorek, uprażone i lekko pokruszone płatki migdałowe oraz starty ser cheddar. Wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy wzdłuż na pół (powinniśmy otrzymać 6 plastrów). Każdy plasterek przyprawiamy z obu stron przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdy plaster kurczaka nakładamy przygotowaną wcześniej pierzynkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i odłożonym boczkiem.
Podajemy z ziemniaczkami/ryżem i ulubioną surówką.
Świetny pomysł na filet z kurczaka. Pierzynka sprawia, że jest on soczysty, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wszystkim smakowało.
OdpowiedzUsuń:-D