Kurczak za milion dolarów

Pieczone w piekarniku filety z kurczaka pod pierzynką z pasty znanej w internecie jako "million dollar dip". Nie bez powodu tak się nazywa! Jak sugeruje nazwa jest to dip na bogato, a do tego mega tuczący i uzależniający. 

Ta kremowa pasta przygotowana jest na bazie serka śmietankowego z dodatkiem smażonego, chrupiącego boczku, tartego sera cheddar, świeżej papryczki chili, szczypiorku oraz uprażonych płatków migdałowych.  Smakuje faktycznie jak milion dolarów, a w połączeniu z delikatnym filetem z kurczaka komponuje się rewelacyjnie.

Tak przygotowany kurczak jest delikatny i soczysty, a kremowa pierzynka za milion dolarów nadaje daniu oryginalnego i odważnego smaku. Jest to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka, która świetnie sprawdzi się jako niedzielny obiad dla całej rodziny.
Znakomicie smakuje z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi i ulubioną surówką.


Kurczak za million dolarów

Składniki:
  • 3 większe filety z kurczaka 
  • 100 g boczku surowego w plastrach 
  • 1 papryczka chili 
  • 1 op. serka śmietankowego typu Almette 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 125 g sera cheddar w kawałku
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • przyprawa do kurczaka 
  • sól, pieprz 


Wykonanie:

Przygotowujemy pierzynkę:
Plastry boczku układamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażymy z obu stron, aż staną się rumiane i chrupiące. Następnie osuszamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i kroimy na drobne kawałki, robimy tzw. "kruszonkę" z boczku. Odkładamy odrobinę do posypania po wierzchu.

Papryczkę chili myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Odkładamy niewielką ilość do posypania po wierzchu.
Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż się ładnie przyrumienią (uważamy, by nie spalić!)

W misce mieszamy serek śmietankowy z majonezem i dodajemy kruszonkę z boczku, posiekaną papryczkę chili, szczypiorek, uprażone i lekko pokruszone płatki migdałowe oraz starty ser cheddar. Wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy wzdłuż na pół (powinniśmy otrzymać 6 plastrów). Każdy plasterek przyprawiamy z obu stron przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdy plaster kurczaka nakładamy przygotowaną wcześniej pierzynkę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i odłożonym boczkiem.
Podajemy z ziemniaczkami/ryżem i ulubioną surówką.


Kurczak pod kremową pierzynką z boczkiem z piekarnika

Co na obiad

Pomysł na kurczaka z piekarnika

Filety z kurczaka pod kremową pierzynką z boczkiem

Kurczak pod pierzynką z piekarnika


Komentarze

  1. Świetny pomysł na filet z kurczaka. Pierzynka sprawia, że jest on soczysty, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Wszystkim smakowało.
    :-D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny