Sałatka meksykańska z mięsem mielonym (warstwowa)

Sałatka meksykańska to mega smaczna i prosta sałatka warstwowa, przygotowana na bazie kapusty pekińskiej. Oprócz kapusty pekińskiej składa się z wołowego mięsa mielonego smażonego w pikantnym ketchupie, konserwowych ogórków, papryki, czerwonej fasolki, kukurydzy oraz czerwonej cebuli. Podana jest z sosem majonezowo-śmietanowym z dodatkiem pikantnego ketchupu i na wierzchu posypana tartym serem żółtym.
Sałatka jest lekko pikantna, a dzięki wołowinie ma wyrazisty smak. Jej smak wyostrza też czerwona cebula oraz ogórki konserwowe, a inne składniki idealnie ze sobą współgrają. Dzięki temu smakuje ona wyjątkowo, a dodatkowo jest dość sycąca. To prawdziwy hit na wszystkich imprezach!


Warstwowa sałatka meksykańska z mięsem mielonym

Składniki:
  • 1/2 dużej kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 200 g sera żółtego
  • papryka słodka mielona
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sos: 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki śmietany 12% 
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego 
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotowanie składników: 
Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy papryką mieloną, solą oraz pieprzem. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy ketchup i mieszamy. Studzimy.
Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy. 
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. 
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. 
Kukurydzę i fasolkę czerwoną odsączamy na sitku. 
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

Sos: 
Mieszamy majonez ze śmietaną i ketchupem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. 

Sałatka: 
Składniki układamy w dużej salaterce warstwowo: kapusta pekińska - cebula - mięso mielone - kukurydza - fasolka czerwona - ogórki konserwowe - papryka.
Ostatnią warstwę polewamy przygotowanym sosem. Na samym wierzchu sałatki wykładamy tarty ser żółty.


Sałatka meksykańska z mieloną wołowiną

Sałatka meksykańska z kapustą pekińską i mięsem mielonym

Sałatka warstwowa z mięsem mielonym


Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam. Chętnie spróbuję, tak dawno nie robiłam żadnych sałatek

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wygląda. Będę musiała kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny