Kawowa krówka na biszkopcie

Ciasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków.

Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować z filiżanką ulubionej kawy.

Dla każdego z nas ulubiona kawa znaczy co innego - espresso, latte macchiato, cappuccino, a może americano. Jednak by picie kawy sprawiało przyjemność, musi być ona świeża i dobrej jakości, przygotowana z najlepszych ziaren. Podstawą najlepszej kawy są świeżo mielone ziarna tuż przed parzeniem, dlatego warto postawić na kawę ziarnistą. 

Kawa ziarnista, świeżo zmielona charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Jest też zdrowsza od kawy mielonej, a poza tym ma silne właściwości pobudzające, poprawia pamięć i koncentrację oraz dostarcza organizmowi wiele substancji odżywczych.

Zalety picia kawy:
  • działa pobudzająco, redukuje także zmęczenie
  • poprawia pamięć i koncentrację
  • obniża stres
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II
  • ma korzystny wpływ na trawienie i wspomaga przemianę materii
  • poprawia krążenie krwi
  • polifenole zawarte w kawie wspomagają układ krążenia
  • chroni przed chorobą Parkinsona i Alzheimera
  • działa przeciwnowotworowo
  • jest źródłem ważnych antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki
  • zmniejsza ryzyko depresji
  • jest źródłem witamin B2, B3 i B5 oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas i magnez
  • chroni przed promieniowaniem UV
  • poprawia potencję
Na właściwości i działanie kawy wpływ ma typ kawy (np. Arabica czy Robusta), ale także stopień wypalenia ziaren oraz wybrana metoda parzenia kawy.

Kawa Arabica - to wysokiej jakości kawa, bardzo aromatyczna i łagodniejsza w smaku. Rośnie powyżej 1000 m n.p.m. i jest bardziej wymagająca w uprawie, dlatego jest też droższa. Zawiera mniej kofeiny. Ziarno Arabicy jest owalne, a bruzda na nim jest nieco wygięta.

Kawa Robusta - odrobinę mniej aromatyczna niż Arabica, ma ostrzejszy i bardziej cierpki smak. Cechuje się około dwukrotnie wyższą zawartością kofeiny. Łatwiejsza w uprawie, dlatego jest tańsza. Ziarno jest bardziej okrągłe, a bruzda jest prosta.


Stopień wypalenia ziaren:
  • palenie jasne - lżejszy smak i większa kwaskowość
  • palenie średnie - idealna równowaga między kwaskowatością a goryczką (najczęstszy stopień wypalenia)
  • palenie ciemne - bardzo mocno wyczuwalna gorycz

Jeśli chcesz korzystać z dobroczynnych właściwości kawy, to pij ją w umiarze! Z uwagi na zawartość kofeiny zaleca się picie maksymalnie 2 lub 3 filiżanek dziennie.

Ważne jest też, by mieć pewność co do jakości kawy, dlatego sprawdzaj zawsze jej pochodzenie i kupuj w dobrym źródle, takim jak np. Przyjaciele Kawy

Znalazłam tam swoją ulubioną kawę Caprissimo Fragrante, która należy do linii „Caprissimo” stworzonej przez "Przyjaciół Kawy". Są to mieszanki ziaren kawy w 5 różnych smakach nadają się zarówno do czarnych napojów kawowych, jak i napojów na bazie mleka.
Kawa Caprissimo Fragrante to mieszanka brazylijskich ziaren kawy (80% arabica i 20% robusta), w której aromacie wyczuwalna jest słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków, a w smaku ujawniają się nuty mlecznej czekolady. Po zakończeniu picia, podniebienie otula subtelny posmak orzechów włoskich. Dla mnie najlepsza!

Ciasto kawowe z kajmakiem na biszkopcie

Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
Masa kawowa:
  • 375 g serka mascarpone (1 i 1/2 opakowania)
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 50 ml zaparzonej, mocnej kawy (u mnie: Caprissimo Fragrante)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 puszka kajmaku (460 g)
  • 1 opakowanie herbatników (ok. 250 g)
  • 2-3 łyżki mocnej, zaparzonej kawy (do nasączenia biszkoptu)


Już w sprzedaży!
 Moja pierwsza książka kulinarna 
Książka kucharska



Wykonanie:

Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. Miksujemy do połączenia składników.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszając, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do blachy (u mnie: 23 x 23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.


Masa kawowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody.

Kawę zaparzamy - na 100 ml wody dałam 2 pełne łyżeczki sypanej kawy. Następnie przecedzamy, by pozbyć się fusów. Odlewamy 50 ml kawy i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.
Pozostałą część kawy używamy do nasączenia biszkoptu.

Zimny serek mascarpone oraz zimną śmietankę kremówkę przenosimy do miski. Dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. 
Masę dzielimy na dwie części: 1/3 masy odkładamy na później.
Do pozostałej część 2/3 masy dodajemy powoli, cienką strużką wystudzoną kawę z żelatyną i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Składanie ciasta:
Ścinamy wierzch biszkopta i drobno kruszymy w palcach.

Dolną część biszkopta umieszczamy w blaszce, której się piekł (blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, aby później wygodnie ciasto wyciągnąć) i nasączamy kawą. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę kawową. Następnie układamy warstwę herbatników, jeden koło drugiego. Na herbatnikach rozsmarowujemy kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Kolejno wykładamy odłożoną masę z serka mascarpone oraz kremówki i rozsmarowujemy ją po całej powierzchni herbatników. Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem.
Ciasto wkładamy na kilka godzin  lub całą noc do lodówki.


Przyjaciele kawy

Krówka kawowa na biszkopcie

Kawowa krówka

Ciasto krówka z kawą od Przyjaciele kawy

* Wpis powstał we współpracy ze sklepem przyjacielekawy.pl

Komentarze

  1. Wyglada pysznie! Z checią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kawowe ciasta. Z krówką brzmi jeszcze pyszniej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto :) Może nie należy do bardzo bardzo prostych ale warte kazdej minuty spedzonej w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienite w każdej warstwie. Z pewnością będzie okazja, aby spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra ciasto. Z chęcią chciałabym spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam jeszcze takiej. Będe musiała spróbować, może i mojemu synkowi posmakuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam krówki. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Kawowe bardzo lubię, a z kajmakiem jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszła ci idealnie. Aż nabrałam ochoty

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za świetny przepis. Ciasto pyszne i zostaje ze mną na stałe. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta o smaku kawy są rewelacyjne. Z chęcią spróbuję tej krówki

    OdpowiedzUsuń
  12. Musze zrobic ją. Od dawna za mną chodzi takie ciasto

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja mama robi, tylko że z dwoma warstwami krówki, bo mam słabość do słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawno nie robiłam krówki. Ciekawe czy mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  15. Narobiłaś prawdziwego smaka tym przepisem. Wygląda kapitalnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kawowej krówki jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto jest przepyszne, dość proste w zrobieniu i bardzo efektowne. W domu zrobiło furorę. Dziękuję za przepis : )

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio robiłam na ciastkach, ale zaciekawiłaś mnie tą kawą

    OdpowiedzUsuń
  19. Kawowe ciasta to moja słabość. Z chęcią ją robię

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny