Kawowa krówka na biszkopcie

Ciasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków.

Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować z filiżanką ulubionej kawy.

Dla każdego z nas ulubiona kawa znaczy co innego - espresso, latte macchiato, cappuccino, a może americano. Jednak by picie kawy sprawiało przyjemność, musi być ona świeża i dobrej jakości, przygotowana z najlepszych ziaren. Podstawą najlepszej kawy są świeżo mielone ziarna tuż przed parzeniem, dlatego warto postawić na kawę ziarnistą. 

Kawa ziarnista, świeżo zmielona charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Jest też zdrowsza od kawy mielonej, a poza tym ma silne właściwości pobudzające, poprawia pamięć i koncentrację oraz dostarcza organizmowi wiele substancji odżywczych.

Zalety picia kawy:
  • działa pobudzająco, redukuje także zmęczenie
  • poprawia pamięć i koncentrację
  • obniża stres
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II
  • ma korzystny wpływ na trawienie i wspomaga przemianę materii
  • poprawia krążenie krwi
  • polifenole zawarte w kawie wspomagają układ krążenia
  • chroni przed chorobą Parkinsona i Alzheimera
  • działa przeciwnowotworowo
  • jest źródłem ważnych antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki
  • zmniejsza ryzyko depresji
  • jest źródłem witamin B2, B3 i B5 oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas i magnez
  • chroni przed promieniowaniem UV
  • poprawia potencję
Na właściwości i działanie kawy wpływ ma typ kawy (np. Arabica czy Robusta), ale także stopień wypalenia ziaren oraz wybrana metoda parzenia kawy.

Kawa Arabica - to wysokiej jakości kawa, bardzo aromatyczna i łagodniejsza w smaku. Rośnie powyżej 1000 m n.p.m. i jest bardziej wymagająca w uprawie, dlatego jest też droższa. Zawiera mniej kofeiny. Ziarno Arabicy jest owalne, a bruzda na nim jest nieco wygięta.

Kawa Robusta - odrobinę mniej aromatyczna niż Arabica, ma ostrzejszy i bardziej cierpki smak. Cechuje się około dwukrotnie wyższą zawartością kofeiny. Łatwiejsza w uprawie, dlatego jest tańsza. Ziarno jest bardziej okrągłe, a bruzda jest prosta.


Stopień wypalenia ziaren:
  • palenie jasne - lżejszy smak i większa kwaskowość
  • palenie średnie - idealna równowaga między kwaskowatością a goryczką (najczęstszy stopień wypalenia)
  • palenie ciemne - bardzo mocno wyczuwalna gorycz

Jeśli chcesz korzystać z dobroczynnych właściwości kawy, to pij ją w umiarze! Z uwagi na zawartość kofeiny zaleca się picie maksymalnie 2 lub 3 filiżanek dziennie.

Ważne jest też, by mieć pewność co do jakości kawy, dlatego sprawdzaj zawsze jej pochodzenie i kupuj w dobrym źródle, takim jak np. Przyjaciele Kawy

Znalazłam tam swoją ulubioną kawę Caprissimo Fragrante, która należy do linii „Caprissimo” stworzonej przez "Przyjaciół Kawy". Są to mieszanki ziaren kawy w 5 różnych smakach nadają się zarówno do czarnych napojów kawowych, jak i napojów na bazie mleka.
Kawa Caprissimo Fragrante to mieszanka brazylijskich ziaren kawy (80% arabica i 20% robusta), w której aromacie wyczuwalna jest słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków, a w smaku ujawniają się nuty mlecznej czekolady. Po zakończeniu picia, podniebienie otula subtelny posmak orzechów włoskich. Dla mnie najlepsza!

Ciasto kawowe z kajmakiem na biszkopcie

Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
Masa kawowa:
  • 375 g serka mascarpone (1 i 1/2 opakowania)
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 50 ml zaparzonej, mocnej kawy (u mnie: Caprissimo Fragrante)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 puszka kajmaku (460 g)
  • 1 opakowanie herbatników (ok. 250 g)
  • 2-3 łyżki mocnej, zaparzonej kawy (do nasączenia biszkoptu)


Wykonanie:

Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. Miksujemy do połączenia składników.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszając, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do blachy (u mnie: 23 x 23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.


Masa kawowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody.

Kawę zaparzamy - na 100 ml wody dałam 2 pełne łyżeczki sypanej kawy. Następnie przecedzamy, by pozbyć się fusów. Odlewamy 50 ml kawy i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.
Pozostałą część kawy używamy do nasączenia biszkoptu.

Zimny serek mascarpone oraz zimną śmietankę kremówkę przenosimy do miski. Dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę. 
Masę dzielimy na dwie części: 1/3 masy odkładamy na później.
Do pozostałej część 2/3 masy dodajemy powoli, cienką strużką wystudzoną kawę z żelatyną i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Składanie ciasta:
Ścinamy wierzch biszkopta i drobno kruszymy w palcach.

Dolną część biszkopta umieszczamy w blaszce, której się piekł (blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, aby później wygodnie ciasto wyciągnąć) i nasączamy kawą. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę kawową. Następnie układamy warstwę herbatników, jeden koło drugiego. Na herbatnikach rozsmarowujemy kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Kolejno wykładamy odłożoną masę z serka mascarpone oraz kremówki i rozsmarowujemy ją po całej powierzchni herbatników. Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem.
Ciasto wkładamy na kilka godzin  lub całą noc do lodówki.


Przyjaciele kawy

Krówka kawowa na biszkopcie

Kawowa krówka

Ciasto krówka z kawą od Przyjaciele kawy

* Wpis powstał we współpracy ze sklepem przyjacielekawy.pl

Komentarze

  1. Wyglada pysznie! Z checią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kawowe ciasta. Z krówką brzmi jeszcze pyszniej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto :) Może nie należy do bardzo bardzo prostych ale warte kazdej minuty spedzonej w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny