Ciasto z pianką budyniową i jagodami

Kruche ciasto maślane ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi jagodami leśnymi oraz tartym ciastem na wierzchu to jedno z najlepszych ciast z owocami lata.
Ciasto tarte oraz spód wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego puszysta, budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne owoce - tym razem postawiłam na leśne jagody. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, z wiśniami, porzeczkami czy borówkami.
Jednak, aby było ono idealnie zrównoważone w smaku, warto wybierać kwaśniejsze owoce, by przełamać słodycz pianki budyniowej. Ciasto mimo prostoty smakuje pysznie i zawsze znika w mgnieniu oka. U nas w domu to podstawowy wypiek każdego lata! 

P.S. Sprawdź również przepis na CIASTO Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ I WIŚNIAMI

Ciasto kruche z pianką budyniową i jagodami


Składniki:

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek (jajka rozmiar L)
  • szczypta soli
Pianka budyniowa:
  • 5 białek (jajka rozmiar L)
  • 100 ml oleju
  • ok. 3/4 szklanki drobnego cukru (lub cukru pudru)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • ok. 500 g jagód (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek.

Jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na dwie części w proporcji 2:3.

Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 24-26 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Studzimy.

Pianka budyniowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier puder, miksujemy. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Miksujemy do połączenia składników.

Masę wykładamy na podpieczony spód i wykładamy na niej jagody.
Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35 min. Studzimy.


Kruche ciasto z pianką budyniową i jagodami

Ciasto z pianką budyniową

Kruche ciasto z pianką budyniową

Ciasto z jagodami i pianką budyniową


Komentarze

  1. Lubię takie kruche piankowe ciasta. Do tego jagody, idealnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pianka budyniowa w ciastach, uwielbiam ją

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję w weekend, bo bardzo smakowicie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy szklanka 250

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny