Makaron z fasolką szparagową i kiełbasą w sosie serowym

Danie makaronowe z fasolką szparagową, frankfurterkami oraz sosem serowym z sera cheddar przygotowanym na bazie śmietanki i mleka. Pyszny i prosty obiad z kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu, fasolki oraz kiełbaski. Danie jest bardzo pożywne i sycące, ale też dość kaloryczne. Gotowe w niecałe 30 minut!
Można przygotować je również w wersji wegetariańskiej bez frankfurterek - tylko makaron, fasolka szparagowa i sos serowy.

Makaron z fasolką szparagową w sosie serowym

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 250 g frankfurterek
  • ok. 250 g fasolki szparagowej
  • ok. 250 g makaronu (u mnie: wstążki)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 pęczek szczypiorku
Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • ok. 180-200 g sera cheddar
  • szczypta gałki muszktołowej
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli oraz cukru i gotujemy przez około 8-10 min. Fasolka powinna być al dente. Odcedzamy i przelewmy zimną wodą. 
Następnie strąki fasolki szparagowej przekrawamy na pół.

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Każdą frankfurterkę koimy na 3 mniejsze kiebłkaski, a następnie każdą część kroimy na paseczki.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy frankfurterki, smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy fasolkę szparagową oraz makaron, mieszamy zawartość patelni i chwilę wszystko trzymamy na ogniu.

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę pszenną. Mieszamy energicznie rózgą, by nie powstały grudki. Wlewamy śmietankę oraz mleko i podgrzewamy, cały czas mieszając. Następnie do gorącego płynu dodajemy starty ser cheddar i mieszamy, aż ser rozpuści się, a sos zgęstnieje. Gdy sos wydaje nam się zbyt gęsty, to dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Gotowy sos serowy wlewamy na patelnię z makaronem i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby możemy doprawić wszystko jeszcze solą i/lub pieprzem.
Podajemy ze szczypiorkiem posypanym po wierzchu.


Makaron z kiełbasą i fasolką szparagową w sosie serowym

Makaron z kiełbasą w sosie serowym

Fasolka szparagowa z makaronem i kiełbasą w sosie serowym

Danie z makaronem w sosie serowym

Makaron z fasolką szparagową i kiełbasą


Komentarze

  1. Wygląda pysznie. Bardzo lubię potrawy z fasolką szparagową

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje ten sos serowy :) Moje gusta to bardziej ostre sosy, ale może mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie łączyłam makaronu i fasolki. Trzeba będzie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze takiej takie fasolki. Sos serowy z tą fasolką musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne danie, jako podstawa do diety keto. Super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne bardzo proste i przepyszne danie :) Jak ktoś nie próbował to polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Najbardziej wśród fasolek uwielbiam szparagową. Smakowite danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie łączyłam jeszcze makaronu z fasolką szparagową. Chętnie spróbuję, zawsze to coś innego na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaczne i pożywne danie na obiad. Spróbuję taką fasolkę z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nowy przepis z fasolką szparagową chętnie wypróbuję. Wygląda naprawdę pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny