Zakręcone drożdżówki z jagodami

Zakręcone bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką. Najlepsze są na świeżo, prosto wyciągnięte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe.
Różnego rodzaju drożdżówki z jagodami to u mnie pozycja obowiązkowa w sezonie letnim.
Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub podczas wakacyjnej wycieczki.

Sprawdź też przepis na ⇒ Drożdżówki z budyniem i malinami

Drożdżówki z jagodami

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • ok. 500 g jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła


Wykonanie:

Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.

Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajko, żółtko oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.

Nadzienie:
Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie mieszamy z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną.

Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i rozcieramy składniki dłońmi, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.

Drożdżówki:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na placek o wielkości ok. 30 x 40 cm. Na całej powierzchni ciasta wykładamy równomiernie jagody, zostawiając wolne brzegi.
Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3-4 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. 

Po tym czasie, wierzch każdej drożdżówki posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 min. Studzimy na kratce.


Drożdżówki z jagodami i kruszonką

Jagodzianki

Jagodzianki z kruszonką

Zakręcone jagodzianki

Zakręcone drożdżówki z jagodami i kruszonką

Komentarze

  1. Ale smakowite! Jagodzianki to absolutnie moje ulubione drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wyglądają na łatwe do wykonania, ale z pewnością są pyszne. Przypominają słynne nadmorskie jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie, kradnę i wykonam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny