Parzybroda z młodej kapusty

Parzybroda (pazibroda) to regionalna potrawa polska, którą można spotkać w wielu miejscach - na Kielecczyźnie, w okolicach Radomia, w Wielkopolskie, na Kociewiu oraz na Śląsku. W zależności od regionu są różne przepisy na to danie. Może mieć ona postać zupy lub gęstej potrawki. Niezależnie od tego jaki przepis wybierzemy, to głównym składnikiem jest biała, słodka kapusta, która parzy naszą brodę i stąd ta śmieszna nazwa.
Parzybroda w postaci gęstej potrawki to proste i pyszne danie jednogarnkowe. Oprócz białej kapusty zawiera również ziemniaki, a w niektórych przepisach też skwarki ze słoniny lub podsmażony boczek.
Moja wersja parzybrody jest wegetariańska i przygotowana z młodej kapusty oraz młodych ziemniaków, z dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku. Zagęszczona jest zasmażką z cebulą, na maśle. Dzięki młodym warzywom przygotowanie potrawy jest bardzo szybkie i nie zajmuje więcej niż 30 min. Na pierwszy rzut oka danie nie wygląda jakoś super apetycznie, trochę jak taka mamałyga, ale zapewniam Was, że smakuje świetnie!

Parzybroda

Składniki:
  • 750-800 g młodej kapusty
  • 5-6 młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Kapustę oczyszczamy i kroimy w grubszą kostkę. Umieszczamy w durszlaku i myjemy pod bieżącą wodą. Przenosimy do dużego garnka i zalewamy osolonym wrzątkiem. Dodajemy kminek i gotujemy przez około 10-15 min.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty. 

Młoda kapusta i młode ziemniaki

Gotujemy do miękkości.

Młoda kapusta przepisy


Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy olej z masłem i wrzucamy cebulę. Podsmażamy, aż ładnie się zeszli i łączymy z mąką pszenną. 

Zasmażka z cebulą

Gotową zasmażkę dodajemy do garnka z kapustą. Mieszamy, aż danie lekko zgęstnieje. 
Na końcu dodajemy posiekany koper oraz szczypior i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy z pieczywem.


Parzybroda z młodej kapusty i ziemniaków

Parzybroda z młodej kapusty i młodymi ziemniakami

Parzybroda z kapusty

Parzybroda wegetariańska

Parzybroda z młodej kapusty



Komentarze

  1. Brzmi i wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie proste w wykonaniu i na pewno świetnie smakuje, szczególnie zrobione o tej porze roku z młodej kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpierw młoda kapusta 15 minut, potem ziemniaki? ��
    Młoda kapusta przecież szybko staje miekka - po 5-7 minutach, młode ziemniaki potrzebują więcej czasu.
    Nie rozumiem dlaczego nie odwrotnie? Najpierw ziemniaki, potem kapusta.
    Młoda kapusta gotowana tyle czasu (15 minut plus czas gotowania ziemniaków) traci smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki jest ogólny przepis, ja tego nie wymyślałam. W tym przepisie kapusta musi się trochę rozgotować i wyjść trochę taka mamałyga, młode ziemniaki pokrojone w drobną kostkę też się szybko gotują. Zapewniam że danie smaku nie traci

      Usuń
  4. kiepsko to brzmi "ja tego nie wymyślałam"... , ale dałam na swojej stronie, trzeba jednak uważać co się podaje do wiadomości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udostępniłam bo jest dobre i mi smakowało, a nie każdemu musi... A przepis jest stary jak świat.

      Usuń
    2. Nie bądź malkontentem,smak świetny, przepis analogicznie tez.
      Jeśli nie odpowiada to wyłącz komputer

      Usuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny