Grillowanie z grillem na pellet + przepisy na szaszłyki

Majówka to idealny moment, by zainaugurować sezon grillowy. Nie wiem czy wiecie, ale na 2 maja przypada właśnie Dzień Grilla. Miłośnicy grillowanie nie mogą się już doczekać, by "wrzucić coś na ruszt". Zapewne część osób rozgląda się już za nowymi grillami. Najpopularniejsze na rynku są grille węglowe. Do wyboru mamy jednak jeszcze grille gazowe, elektryczne oraz nowość na polskim rynku - grille na pellet drzewny. Te ostatnie nie mają równych sobie i biją na głowę pozostałe grille - taka jest moja opinia. Jakie są zalety grilli pelletowych, jak działają i co je wyróżnia? 

Grill na pellet


Jak działają grille pelletowe?

Grille na pellet zasilane są specjalnym ekopaliwem - pelletem drzewnym. Są to naturalne trociny drzewne prasowane pod bardzo wysokim ciśnieniem. Wszystko co znajduje się w nich to biomasa. Spalanie pelletu jest znacznie mniej szkodliwe dla środowiska - emituje miej substancji smolistych, a jego dym jest całkowicie pozbawiony toksyn. Gwarantuje on też wysoką temperaturę podczas grillowania.

Pellet nadaje potrawom fantastycznego aromatu niczym z wędzarni, a jego aromat uzależniony jest od mieszanki jakiej użyjemy, np. mieszanka pelletu z jabłoni i klonu  to wyrazisty słodki aromat wędzenia, a mieszanka klonu, hikory i wiśni  to aromat wyważony i wytrawny z łagodną nutą słodyczy.

Pellet na grilla


Zalety grilla na pellet:
  • nie tylko do grillowania, ale również do wędzenia
  • można dowolnie regulować temperaturę w trakcie grillowania
  • duży zakres temperatur
  • wykorzystuje paliwo ekologiczne, które przy spalaniu wytwarza bardzo mało dwutlenku węgla
  • przyrządzone potrawy mają wspaniały aromat drzewny
  • wytwarza bardzo mało popiołu (około 3% pierwotnej objętości), który później może służyć jako nawóz do kwiatów
  • bezpieczniejszy dla środowiska i dla zdrowia
Wadą takich grilli możemy być ich cena, gdyż nie są tanie i  w porównaniu do grilli węglowych nie każdy może sobie na nie pozwolić. Poza tym grill pelletowy wymaga wpięcia do gniazdka elektrycznego, by zasilić m.in. komputer.


Grill pelletowy Weber


Na szczególną uwagę zasługują grille pelletowe marki Weber, które wyróżniają się nowoczesnymi rozwiązaniami. W ofercie są dwa grille z serii SmokeFire: SmokeFire EX4 GBS oraz SmokeFire EX6 GBS, które łączą w sobie najlepsze cechy zarówno grilla węglowego, gazowego, jak i elektrycznego. Grille Weber umożliwiają nie tylko grillowanie, ale także opiekanie, wędzenia, a nawet pieczenie pizzy czy ciast. Charakteryzują się innowacyjnością oraz bezkompromisową jakością, gdyż zostały wyprodukowane z bardzo wytrzymałych materiałów, a powierzchnie grilla zostały pokryte emalią porcelanową zapobiegającą rdzewieniu i pękaniu materiału.


Cechy grilli pelletowych marki Weber:
  • szeroki zakres temperatur od 95 do 315°C
  • duża powierzchnia grillowania, na dwóch poziomach
  • Weber Connect - wbudowany asystent grillowania krok po kroku, który nie tylko odlicza czas przyrządzania, ale także wskazuje momenty odwrócenia i podania potrawy
  • specjalna sonda do potraw w zestawie (potrzebna do działania Weber Connect)
  • zasilany prądem stałym napęd zapobiegający zatorom w podajniku
  • równomierne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni przyrządzania
  • możliwość grillowania, opiekania, wędzenie i pieczenia
  • pokryte emalią porcelanową powierzchnie grilla Weber zapobiegają rdzewieniu i pękaniu materiału
  • automatyczny podajnik paliwa
  • mocny silnik zapewnia szybkie i mocne rozgrzanie rusztu
  • łatwe czyszczenie dzięki wysuwanej szufladzie ze zbiornikiem na tłuszcz i popiół
  • wyświetlacz LCD
  • duży stół roboczy ze stali nierdzewnej
  • haczyki na akcesoria i narzędzia
  • dwa duże koła oraz dwa mniejsze z blokadą
  • gwarancja do 5 lat
Grill na pellet Weber



Decydując się na kupno grilla na pallet, warto wcześniej sprawdzić opinie na jego temat, a przede wszystkim postawiać na sprawdzonych producentów, którzy odpowiadają za produkty najwyższej jakości. Wśród takich producentów wyróżnia się amerykańska marka Weber, której produkty cechują się innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi.


Grillowanie z grillem pelletowym




PRZEPISY NA SZASZŁYKI


1) Szaszłyki z kurczakiem i boczkiem

Soczysty kurczak w piwnej marynacie z chrupiącym boczkiem oraz cebulą. Nie trzeba nic więcej! 
Szaszłyki pysznie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego.

Szaszłyki z kurczakiem i boczkiem


Składniki:
  • 2 filety z kurczaka (ok. 600 g)
  • 200 g boczku w cienkich plastrach
  • 1 duża cebula
Marynata:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml piwa jasnego
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • suszony czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)

Wykonanie:

W misce mieszamy oliwę z piwem oraz musztardą, aż otrzymamy jednolitą marynatę. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek oraz sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników.

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w dużą kostkę. Mięso wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem.

Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Długie plastry boczku przecinamy na pół. Każdą połówkę składamy w harmonijkę.

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min.

Sos:
W misce łączymy majonez z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miseczki z jogurtem i majonezem. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na patyczki nabijamy przygotowane składniki w kolejności: kurczak - boczek (złożony w harmonijkę) - cebula - kurczak - boczek - cebula - kurczak - boczek - cebula - kurczak.
Układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po kilka minut z każdej strony.

Szaszłyki możemy podać polane sosem czosnkowym i posypane czosnkiem niedźwiedzim.

Szaszłyki na grilla z boczkiem

Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem w piwnej marynacie


2) Szaszłyki kebabowe

Kurczak w słodko-pikantnej marynacie o smaku kebaba, przygotowanej na bazie jogurtu greckiego oraz ketchupu. Mięsko wychodzi kruche i delikatne, o ciekawym i oryginalnym smaku.

Szaszłyki kebabowe


Składniki:
  • 2 filety z kurczaka (ok. 600 g)
Marynata:
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • szczypta chili

Wykonanie:

W misce mieszamy jogurt grecki z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili.
 
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w dużą kostkę.
W gotowej marynacie zanurzamy kawałki mięsa i dokładnie je obtaczamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem.

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min.

Na patyczki nabijamy po 5-6 kawałków kurczaka. Układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po kilka minut z każdej strony.

Szaszłyki w marynacie kebab-gyros

Szaszłyki w marynacie jogurtowej kebab-gyros


3) Szaszłyki meksykańskie

Szaszłyki z wieprzowiną w stylu meksykańskim oraz paprykami w trzech kolorach, cebulą i kolbą kukurydzy. 
Świetnie smakują z pikantnym sosem chili.

Szaszłyki meksykańskie



Składniki:
  • 500 g karkówki/łopatki
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka zielona
  • 1 duża papryka żółta
  • 1 cebula
  • 2 kolby kukurydzy
Marynata:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1/3 łyżeczki kuminu mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

W misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, paprykę słodką, paprykę chili, kumin, sól oraz pieprz. Mieszamy do połączenia składników.

Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w dużą kostkę. Następnie wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem.

Kukurydze gotujemy w osolonym wrzątku przez około 8-10 min. Lekko studzimy i kroimy w plastry o grubości około 2 cm.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę.

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min.

Na patyczki nabijamy przygotowane składniki w kolejności: mięso - papryki w trzech kolorach - cebula - kukurydza - mięso - papryki w trzech kolorach - cebula - mięso.
Układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po kilka minut z każdej strony.

Szaszłyki z wieprzowiną i papryką

Szaszłyki meksykańskie z kolbą kukurydzy


4) Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Kultowa propozycja grillowa - szaszłyki z kurczakiem, pieczarkami oraz warzywami - cukinią, paprykami, cebulą i kolbą kukurydzy.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami


Składniki:
  • 1 duży filet z kurczaka (300-350 g)
  • 1 mała cukinia
  • 1-2 kolby kukurydzy
  • papryka czerwona/żółta/zielona
  • 20 szt. małych pieczarek
  • 1 cebula
Marynata:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

W misce mieszamy oliwę z sokiem z pomarańczy. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, paprykę słodką, paprykę chili, tymianek, sól oraz pieprz. Mieszamy do połączenia składników.

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w dużą kostkę. Mięso wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem.

Kukurydze gotujemy w osolonym wrzątku przez około 8-10 min. Lekko studzimy i kroimy w plastry o grubości około 2 cm.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Pieczarki obieramy i pozostawiamy w całości.
Cukinię myjemy razem ze skórką i kroimy w grubsze plasterki.

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min.

Na patyczki nabijamy mięso oraz warzywa w dowolnej kolejności. Układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po kilka minut z każdej strony.

Szaszłyki z kolbą kukurydzy

Szaszłyki z grilla na pellet Weber







Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny