Ciasto z malinową pianką jogurtową i truskawkami

Ciasto z jogurtów naturalnych zwane też sernikiem z jogurtów lub sernikiem bez sera. Przygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową pianką jogurtową na pianie z białek, świeżymi truskawkami oraz tartym ciastem na wierzchu. Proste i pyszne ciacho, które faktycznie trochę przypomina sernik. 

Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, z puszystą i lekką pianką malinową. Nie jest za słodkie, a wręcz lekko orzeźwiające. Znika w mgnieniu oka.

Piankę jogurtową można wykonać również w wersji tradycyjnej - śmietankowej lub waniliowej zamieniając budyń malinowy na śmietankowy/waniliowy. Jednak polecam spróbować malinową wersję, gdyż jest wyjątkowa w smaku. 

P.S. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Styropian z truskawkami

Składniki:

Ciasto:
  • niepełne 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Pianka jogurtowa:
  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń malinowy bez cukru (40 g)
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 300 g truskawek
  • cukier puder po posypania


Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek.

Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w większą kostkę.

Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka, zimną wodę oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na dwie części w proporcji 2:3.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (21-22 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Studzimy.

Pianka jogurtowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier, miksujemy aż piana stanie się lśniąca. Następnie dodajemy porszek budyniowy i miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami jogurt naturalny i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

Piankę wykładamy na upieczony spód i układamy na niej truskawki.
Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50-60 min. Studzimy na kratce.
Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.


Sernik bez sera

Jogurtowiec z truskawkami

Sernik z jogurtów

Ciasto styropian

Sernik z jogurtów naturalnych z truskawkami

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny