Krokiety z kurczakiem i brokułami

Naleśniki z kurczakiem, brokułami oraz żółtym serem, w formie krokietów w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. To kolejny pyszny obiad dla wielbicieli naleśników, do których również ja należę :)
Nadzienie to kawałeczki smażonego fileta z kurczaka, ugotowany brokuł oraz posiekana natka pietruszki i pokrojony w drobną kostkę, wyrazisty w smaku ser cheddar. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują. Danie jest nie tylko pyszne, ale również bardzo sycące.
Krokiety polecam podać w towarzystwie sosu czosnkowego.

P.S. Z takim samym nadzieniem robiłam również pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego ➨ PRZEPIS

Krokiety z kurczakiem i brokułem

Składniki:

Naleśniki:
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • ok. 400 g fileta z kurczaka
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g sera żółtego twardego, np. cheddar
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • 2-3 jajka
  • ok. 200 g bułki tartej
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Naleśniki:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm).Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą łatwiej się zwijały.

Ciasto naleśnikowe


Nadzienie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy.
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 6-7 min. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną.
Ser żółty kroimy w drobną kostkę.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy kurczaka. Smażymy, aż kurczak nie będzie surowy i zdejmujemy z ognia. Studzimy i dodajemy brokuły, ser oraz natkę pietruszki. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Nadzienie z kurczakiem i brokułami


Krokiety:
Na środku naleśnika rozsmarowujmy około 2 łyżki nadzienie. Najpierw składamy oba boki do siebie, a następnie zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi naleśnikami.

Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą.
Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.
Osuszamy na ręczniku papierowym.


Naleśniki z kurczakiem i brokułami

Krokiety z brokułami i kurczakiem

Naleśniki z kurczakiem i brokułami w formie krokietów

Krokiety z kurczakiem, serem i brokułami


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny