Brokuły z serkiem wiejskim

Sałatka z brokułami i serkiem wiejskim, z dodatkiem ziaren słonecznika oraz szczypiorku, podana z sosem czosnkowym na bazie kefiru i jogurtu naturalnego. Pyszna sałatka w wersji fit!
Wyróżnia ją przede wszystkim prostota, gdyż składa się tak naprawdę z dwóch głównych składników + dwa dodatki + trzyskładnikowy sos czosnkowy. Poza tym jest szybka w wykonaniu - potrzebujemy niecałe 15 minut i gotowa! Mimo swojej prostoty smakuje naprawdę pysznie.
Idealna na kolację lub lunch do pracy.

Sałatka z brokułami i serkiem wiejskim

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 op. serka wiejskiego
  • 1 pęczek szczypioru
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • sól
Sos:
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml kefiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. 

Brokuły z serkiem wiejskim

Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 7-8 min. Odcedzamy.
Serek wiejski dokładnie odcedzamy na sitku.
Szczypior myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Sos:
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
Mieszamy jogurt z kefirem. Dodajemy czosnek oraz przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Na talerzu układamy różyczki brokuła, a następnie wykładamy odsączony serek wiejski.

Brokuł z serkiem wiejskim

Całość polewamy przygotowanym sosem czosnkowym i posypujemy ziarnami słonecznika oraz posiekanym szczypiorkiem.


Sałatka brokułowa z serkiem wiejskim

Brokuły z serkiem wiejskim i sosem czosnkowym

Sałatka z brokułami i sosem czosnkowym

Sałatka z brokułami, serkiem wiejskim i sosem czosnkowym


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny