Miętowe guacamole

Guacamole to meksykańska pasta z awokado. Można przyrządzić ją na kilka sposobów. Podstawowymi składnikami pasty są zawsze awokado, sok z limonki oraz sól. Inne wersje mogą zawierać np. papryczkę chili, cebulę, czosnek, pomidory oraz świeżą kolendrę lub inne zioła.
Moja wersja guacamole, oprócz podstawowych składników, zawiera czerwoną cebulę, świeżą kolendrę oraz świeżą miętę, a przyprawione jest nie tylko solą, ale również pieprzem cayenne. Dodatkiem są ziarenka granatu. Takie guacamole jest orzeźwiające w smaku i pyszne! Najlepiej smakuje podane z tortillą lub nachosami.

P.S. Polecam również JAJKA FASZEROWANE GUACAMOLE ➨ przepis 





Składniki:
  • 2 miękkie awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki soku z limonki
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżej mięty
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • ziarenka granatu



Wykonanie:

Awokado obieramy ze skóry, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy widelcem na gładką masę.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. 
Kolendrę oraz miętę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Do masy z awokado dodajemy posiekane zioła, czerwoną cebulę oraz sok z limonki. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem cayenne.
Wierzch posypujemy wyłuskanymi ziarenkami granatu.





Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny