Murzynek z coca-colą

Proste ciasto czekoladowe typu murzynek, wzbogacone o dodatek coca-coli, która stała u nas w domu prawie od początku roku (od urodzin męża) i nikt nie chciał jej pić, więc trzeba było spożytkować ją w inny sposób...
Ciasto z colą jest czekoladowe i bardzo wilgotne, a zaraz puszyste oraz delikatne w smaku. Zawdzięczamy to dodatkowi coca-coli, której tak naprawdę nie czuć w tym cieście. Nie jest ono też jakoś mocno słodkie, dlatego jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta proponuję zwiększyć ilość cukru i/lub zrobić polewę z mlecznej czekolady.
Dodatkowym atutem tego ciasta jest prostota oraz szybkość wykonania - 10 minut pracy i do piekarnika! Smakuje naprawdę świetnie i jest z pewnością jedną z najlepszych wersji murzynka, jaką jadłam...



Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka coca-coli lub pepsi
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki śmietanki 30%
  • wiórki czekoladowe




Wykonanie:

W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, kakao oraz proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem z wanilią na jasną i puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy powoli olej i miksujemy do połączenia składników. Cienką strużką wlewamy coca-colę/pepsi i mieszamy. Kolejno dodajemy porcjami składniki suche, cały czas miksując. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Ciasto przenosimy do tortownicy (średnica ok. 23-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Studzimy.


Polewa:
Do posiekanej czekolady gorzkiej dodajemy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladą polewamy wystudzone ciasto.
Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi.






Komentarze

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny