Ciasto milionera

Ciasto milionera znane też pod nazwą "milion kalorii" przygotowane w formie tarty, a u mnie pełniło ono rolę mazurka na święta. Składa się ze spodu z ciasta półkruchego, masy kajmakowej oraz dużej ilości bakalii i polewy z gorzkiej czekolady. Mega pyszne i mega kaloryczne! Ciasto jest tak dobre, że ciężko skończyć na jednym kawałku...
Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania, gdyż wystarczy upiec tylko ciasto półkruche jako spód. Masę kajmakową wykładamy gotową z puszki, a mieszankę bakalii dodajemy jaką tylko lubimy. Ja użyłam mieszankę orzechów i suszonych owoców (kupioną w Lidlu), która zawierała orzeszki ziemne, suszony rabarbar, chipsy bananowe, karmelizowane migdały, suszona miechunka, suszona żurawina i dodatkowo dodałam od siebie rodzynki. Na końcu rozpuszczamy tylko gorzką czekoladę, rozprowadzamy ją na wierzchu i ciasto gotowe.
Z pewnością jest to duża dawka słodyczy!





Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1/2 puszki kajmaku
  • ok. 50-70 g mieszanki bakalii
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5-6 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 30 g białej czekolady




Wykonanie:

Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.



Po tym czasie, ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na prostokąt z bokami o wymiarach 20 x 30 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód nakłuwamy widelcem.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.

Na spodzie rozsmarowujemy masę kajmakową.




Na kajmak wykładamy mieszankę orzechów i owoców suszonych (u mnie: orzeszki ziemne, rodzynki, suszony rabarbar, chipsy bananowe, karmelizowane migdały, suszona miechunka, suszona żurawina).




Do posiekanej czekolady gorzkiej dodajemy śmietankę kremówkę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na bakalie i rozprowadzamy równomiernie po całym cieście.




Po wierzchu możemy zrobić mazaje rozpuszczoną białą czekoladą i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.










Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny