Francuskie ślimaczki z salami i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami, serem żółtym i cebulą. Szybkie przekąski zaledwie z 5 składników gotowe w 30 minut! Smakują jak pizza i są naprawdę pyszne.Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąski imprezowe. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Można przygotować je w wersji mniejszej - tak jak moje - zwijając ciasto wzdłuż krótszego boku lub w wersji większej, czyli zwijając ciasto wzdłuż boku dłuższego.



Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • ok. 50 g salami w plasterkach (1/2 opakowania)
  • ok. 75 g sera żółtego w plasterkach (1/2 opakowania)
  • 1 mała cebula
  • majeranek



Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Płat ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy ketchupem. Na całym cieście rozkładamy plasterki salami.



Następnie wykładamy plasterki sera żółtego oraz piórka cebuli i posypujemy majerankiem.



Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1-1,5 cm.



Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-23 min. w temp. 200 stopni.



Podajemy na ciepło lub na zimno.







Komentarze

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny