Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Naleśniki w wersji wytrawnej to zawsze świetny pomysł na obiad. Tym razem bezmięsne, nadziewane szpinakiem ze śmietanką i łososiem wędzonym na gorąco. Do szpinaku obowiązkowo dodaję ząbki czosnku, które nadają mu wyrazistości oraz aromatu. Natomiast dodatek śmietany sprawia, że staje się on bardziej kremowy i delikatny w smaku. Całość dopełnia wędzony łosoś, dzięki któremu danie nabiera charakteru.
Naleśniki te można podać na dwa sposoby - od razu po przygotowaniu lub zapieczone w piekarniku z serem żółtym i pomidorkami. Zarówno w pierwszej, jak i drugiej wersji smakują pysznie, jednak ja jestem zdecydowanie fanką opcji zapiekanej.
Jeśli szukacie przepisu na naleśniki bezglutenowe to zapraszam tutaj ➨ BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI



Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego)
  • 100 g łososia wędzonego na gorąco
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • ser żółty 
  • pomidorki koktajlowe



Wykonanie:

Ciasto naleśnikowe:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy.
Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm). Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą łatwiej się składały.


Nadzienie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy szpinak. Smażymy, aż szpinak będzie całkowicie rozmrożony i woda z niego wyparuje. Na końcu dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Do gotowego farszu dodajemy kawałki łososia wędzonego na gorąco i całość mieszamy.




Naleśniki:

Na naleśniku rozsmarowujemy nadzienie szpinakowe i składamy w trójkąt.



To samo powtarzamy z pozostałymi naleśnikami.
Naleśniki możemy podać już w takiej formie...




... lub po zapieczeniu w piekarniku - układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch posypujemy tartym żółtym serem i układamy plasterki pomidorków koktajlowych.




Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 min
.








Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny