Biała kiełbasa z warzywami pieczona w piwie

Biała kiełbasa z cebulą, papryką oraz pieczarkami, w ciemnym sosie piwnym, pieczona w piekarniku. To niebanalny i smaczny pomysł na obiad, nie tylko w czasie Wielkanocy. 
Biała kiełbasa pieczona w ciemnym piwie nabiera oryginalnego smaku, a dodatek cebuli oraz papryki nadaje odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Całe danie jest bardzo aromatyczne i smakuje wyjątkowo.
Przygotowanie w ten sposób białej kiełbasy jest naprawdę bardzo łatwe i szybkie, bo naszej pracy jest niewiele, a resztę wykona piekarnik. Poza tym, nie potrzebujemy dużo składników - zaledwie 5 głównych + przyprawy.
Danie świetnie smakuje podane w towarzystwie pieczonych ziemniaczków.

P.S. Do przygotowania dania użyłam gotowej białej kiełbasy parzonej, ale również sprawdzi się tu biała kiełbasa surowa, jednak wcześniej należy ją zaparzyć.



Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy parzonej
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • ok. 350 ml ciemnego piwa typu porter
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Papryki obieramy, myjemy, usuwany nasiona i kroimy w większą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebule razem z papryką. Smażymy około 5-8 min. Zdejmujemy patelnię z ognia.


Pieczarki obieramy myjemy, osuszamy i kroimy - większe w ćwiartki, a mniejsze na pół.
W naczyniu żaroodpornym układamy białe kiełbasy (wcześniej ściągnęłam z nich błonę).


Następnie pomiędzy kiełbasami umieszczamy pokrojone pieczarki.


Na wierzch wykładamy podsmażone cebule z paprykami.

Do piwa dodajemy sos sojowy, sól oraz pieprz. Mieszamy i zalewamy nim kiełbasę z warzywami.


Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową lub przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 min. Po tym czasie, odkrywamy folię i pieczemy kolejne 20-25 min. już bez przykrycia.
Podajemy z chlebem lub ziemniaczkami pieczonymi.








Komentarze

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny